Pompoen pickles

pompoen knoflook

Het pompoenseizoen loopt ten einde, we zijn toe aan groene blaadjes. Voor wie nog pompoen overheeft en geen zin of inspiratie om deze meteen op te eten, die kan pompoen inmaken. Natuurlijk kun je er een chutney van maken, maar ook een eenvoudige zoetzure pompoenpickles is erg lekker. Het geeft pittige gerechten een extra fris zuurtje en een lekkere bite.

  • 1 kilo pompoen
  • 1 witte ui, in plakjes
  • fijn tafelzout
  • ½ liter water
  • ¼ liter witte (wijn) azijn
  • 500 g suiker
  • rood pepertje, in ringen
  • 1 theel. mosterdzaad
  • witte peperkorrels

Schil de pompoen en snijd in plakjes, blokjes of reepjes. Leg in een platte schaal. Verdeel hierover de ui en bestrooi met zout. Laat dit een nacht tot 24 uur staan zodat het vocht eruit kan trekken. Spoel de groenten goed af onder koud water en dep goed droog. Deze zoutbehandeling zorgt ervoor dat de in te maken groenten langer knapperig en smakelijk blijven. De groenten zijn nu klaar om koud in te maken.

Verhit het water, de azijn en de suiker in een pan totdat de suiker is opgelost. Laat helemaal afkoelen.

Neem schone, gesteriliseerde afsluitbare glazen potten en verdeel de specerijen en de peper in ringetjes op de bodem. Leg dan de groenten er losjes bovenop. Niet te vol proppen. Stop 3 cm onder de rand van de pot. Giet vervolgens de afgekoelde suiker-azijnwater erbij en sluit goed af. Bewaar ten minste 4 weken op een koele donkere plaats voordat je ze openmaakt. Na openen in de koelkast bewaren.

Je kunt veel groenten op deze manier inmaken zoals komkommer, venkel, uien of augurkjes. Varieer ook met specerijen. En je kunt de hoeveelheden makkelijk verdubbelen.


Een reactie plaatsen

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |