Pompoencakejes met olijven en oude kaas

Pompoen, wat moet je daar nu weer mee doen? De hele winter liggen ze je aan te staren vanuit de schappen, met zijn allen bij elkaar, ieder zijn eigen vorm en kleur, maar allemaal even mooi. Klaar voor in de soep met een Indiase of juist Italiaanse twist, of in die lekkere stoofschotel. Of geroosterd met specerijen als venkelzaad en chili uit de oven. Of in de risotto. Pompoen heeft ontzettend veel culinaire mogelijkheden voor zowel zoete als hartige gerechten. Omdat ik pompoen van zichzelf al zoet genoeg vind, hier een recept voor een hartige cakejes van pompoen, olijven en kaas. De Fransen houden wel van hartige cakes, cake salé noemen ze dat.  Ze serveren zo’n cake vaak bij de apero, borreltijd, met spek en kaas, paprika olijven, wat je maar lekker vindt. Zo komen restjes goed terecht. Lekker vullend en echt heel moeilijk is het ook niet. Je kunt een hele cake maken en dan in plakken serveren of in een muffinvorm kleine cakejes maken.

 Lekker voor bij de borrel, als lunchgerecht met een frisse salade of als bijgerecht.

Ingrediënten

  • 200 gram pompoen geschild en in kleine blokjes gesneden.
  • 5 eieren
  • 100 ml olijfolie
  • 250 gram bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 100 gram olijven zonder pit
  • 150 gram oude (schapen)kaas in blokjes of brokjes
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160˚C. Vet de vormpjes van een muffinblik met boter of olie in. Kook de pompoenblokjes in een laagje water in ongeveer 10 minuten gaar. Giet af en laat even uitstomen. Het vocht moet namelijk zoveel mogelijk verdampen. Pureer, stamp of prak de pompoen fijn. Klop de eieren schuimig met een snuf zout en de olie en spatel door de puree. Voeg de gezeefde bloem en het bakpoeder beetje bij beetje toe en schep door het pompoen-eimengsel. Het moet een cakebeslag worden, dus als het te droog is kun je een schepje yoghurt toevoegen. Roer vervolgens de olijfjes en kaas door het mengsel heen. Breng op smaak met peper en zout.

Schep in de muffinvormpjes totdat deze voor ¾ gevuld zijn en zet in de oven. Laat ongeveer 15 minuten bakken of totdat ze goudbruin zijn. Controleer met een prikker of ze gaar zijn, als deze er schoon uit komt zijn ze klaar. Laat ze 10 minuten in het blik afkoelen en serveer dan direct of vries in, voor later.


1 reactie

  1. Nienke 12 maart 2016 @ 08:29

    Tja, ik denk dat mijn schapenkaas niet oud genoeg was en mijn gemarineerde er qua smaak niet echt bij pasten..
    Zwarte kelamata lijken me een betere optie, heb je die zelf ook gebruikt?
    In dat geval is het een verrassend gerecht: zout, zoet, bitter.

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |