Preisoep met grote witte bonen en tijm

Dit is nou zo’n voorbeeld waarbij lekker, goedkoop en gezond samen gaan. Een super voedzaam, makkelijk en budgetvriendelijk preisoepje met witte bonen van chef Lisette Bossert!

De gemiddelde Nederlander eet veel te weinig peulvruchten. Dit terwijl ze zo gezond zijn, een verzadigd gevoel geven zonder veel calorieën en ook nog eens spotgoedkoop zijn!

  • 0.5 kg prei
  • 9 dl groentebouillon
  • 150 gram ui, geschild en in stukken
  • 3 teen knoflook, fijn gehakt
  • 3 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 1/2 bos tijm, de blaadjes. Houdt een paar takjes achter voor garnering.
  • 1 blik grote witte bonen
  • 1/4 bos bladpeterselie, fijn gehakt
  • Wat boter en olijfolie

Smoren, koken, pureren

Snij het groene deel van de prei in stukken, leg de rest even apart. Smoor ui en knoflook rustig gaar en geurig in een scheut olijfolie. Voeg de bleekselderij toe en roer nog even goed door. Voeg de groene prei toe, de tijm en de bouillon. Breng aan de kook en kook de groenten gaar. Laat de bonen uitlekken en spoel ze af. Houdt een paar bonen achter voor de garnering, voeg de rest toe aan de soep. Voeg de helft van de peterselie toe. Pureer de soep en breng verder op smaak met peper en zout. Roer de rest van de peterselie door de soep.

Witte deel van de prei bakken

Snij het witte deel van de prei in dunne ringen en bak ze net gaar in wat boter en olijfolie. Voeg peper en zout toe.

Opscheppen, garneren en serveren

Schep de preisoep in kommen en garneer met de gebakken prei, resterende bonen en takjes tijm. Serveer met een lekker stuk brood.

 


2 Comments

  1. Manja 20 mei 2013 @ 15:57

    Klopt helemaal. Lekker, makkelijk en voedzaam!

  2. Anne 13 augustus 2013 @ 13:56

    Jep, net gemaakt en is echt heel lekker en makkelijk. Zoals alle recepten hier 🙂 (beetje cheerleaden mag wel, toch?)…

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |