Prijswinnende vegetarische snert

Uit het Noord Hollands Dagblad. ,,Het geheim van mijn snert? Een biologisch vegetarische soep bereiden met heel veel groenten, spliterwten, knolselderij, bladselderij, prei, wortel en peterselie”, vertelt Karlijn Kraan uit Koedijk en winnares van het kampioenschap Snert Koken tijdens het Snertevent afgelopen zaterdag op de boerderij van Ted Vaalburg. ,,Ik gebruik ook geen vleesvervangers maar roerbak eerst de groenten zodat die later in de soep niet uit elkaar vallen. Zonder vlees is de soep ook meteen een stuk lichter verteerbaar.”

Eigenlijk mag deze snert geen snert heten. Hoe dat zit? Lees het hier!

nodig:

  • 500 gram spliterwten
  • 2 prei, 2 wortelen
  • ½ knolselderij
  • 2 wortelpeterselie
  • 5 stengels bleekselderij
  • ½ bos bladselderij
  • 2 liter groentenbouillon van 2 liter water en 4 blokjes goede biologische bouillonblokjes
  • goede roerbakolie (high olic)
  • peper en zout

Trek in nog meer lekkere budgetvriendelijke bio recepten? Dan is het boek BioBudget (EUR12.50) vast iets voor jou!

Prijswinnende snert in 8 stappen:

1. Zet de spliterwten op met de groentenbouillon en laat het aan de kook komen.
2. Laat de spliterwten zachtjes gaar koken, zo lang dat ze uit elkaar vallen.
3. Maak alle groenten schoon en snij alles in blokjes en ringetjes van dezelfde maat. En zet alle groenten per soort even apart .
4. Neem een ruime soeppan, giet een goede laag olie in de pan en zet de pan op op een grote pit.
5. Roerbak alle groenten van hard naar zacht, dus eerst de knolselderij, de wortel, de wortelpeterselie, de bleekselderij en de prei. Wacht met toevoegen van de volgende groenten tot de vorige groenten bijna gaar is. Neem hier de tijd voor.
6. Haal ondertussen de blaadjes van de steeltjes van de bladselderij en hak ze op de snijplank fijn.
7. Voeg de gekookte spliterwten bij de geroerbakte groenten en voeg de bladselderij toe.
8. Laat alles nog even koken en maak op smaak met voldoende peper en wat zout.


21 Comments

  1. Wenneke Ong 6 februari 2015 @ 14:02

    Hoe krijg ik dit recept nu snel geprint. Ik wil het gaan maken!

  2. Karen 12 november 2015 @ 17:37

    Hoi,
    Als ik geen wortelpeterselie kan vinden, waar kan ik dit dan door vervangen?

  3. Bart 17 november 2015 @ 12:41

    Ik ga deze soep komende zaterdag uitdelen op “Dutch Decompression”, een jaarlijks evenement waar veel buitenlandse bezoekers op afkomen. Het is (volgens de huidige weersvoorspelling) de eerste echt koude dag van het jaar!

    Ik heb een pan waar 14 liter in kan, kijken of dat in één keer goed gaat…

  4. joke 24 november 2015 @ 13:28

    bewaren

  5. Eveline 16 december 2015 @ 10:34

    Heerlijk! Heb hem net gemaakt en kan je vertellen: ook als ontbijt een prima soep!

  6. Ilse 28 januari 2016 @ 19:33

    Leuk! Voor hoeveel personen is het recept?

  7. Kimberley 9 oktober 2016 @ 10:50

    Superlekker dit! Veel lekkerder dan “echte” erwtensoep, omdat het niet zo vet is. Wij eten het soms wel met een biologisch worstje erbij.

  8. J.emmerik 9 november 2016 @ 12:10

    Wat een heerlijke superlekkere snert!! Ik maak nooit meer een andere! Dank je wel. Hartelijke groet v Co.

  9. truus smedts 25 november 2016 @ 16:05

    echte een heerlijke gezonde soep, lekker met geroosterd brood en biologische vegetarische spekreepjes.

  10. Isabel 28 november 2016 @ 08:09

    Klinkt lekker! Voor hoeveel personen is dit gerecht?

  11. oma appel 8 december 2016 @ 10:48

    Zaaaalige soep!

  12. Wout 10 december 2016 @ 16:33

    Een heerlijke erwtensoep smaakt geweldig.

  13. mk 16 december 2016 @ 22:27

    Ik heb dezelfde vraag, ben benieuwd voor hoeveel porties/personen dit recept is!
    dankjewel vast

  14. Ingrid 6 januari 2017 @ 17:41

    Ik heb nog nooit ergens een reactie op een recept geplaatst, maar deze snert is echt SUPER!

  15. Carina 7 februari 2017 @ 19:03

    Het is een aanrader voor iedereen! Iets aparts koken valt niet altijd in de smaak. Maar mijn familie is dol op snert, vooral als hij zelf is gemaakt. Ik vind de vegetarische variant om te smullen. het is nog gezond ook. dankjewel voor het recept.

  16. margarita 9 februari 2017 @ 08:09

    Wenneke, heb je het inmiddels al geprint? Hele tekst selecteren, knippen en plakken in een leeg Worddocument en voila.

    nodig:
    500 gram spliterwten
    2 prei, 2 wortelen
    ½ knolselderij
    2 wortelpeterselie
    5 stengels bleekselderij
    ½ bos bladselderij
    2 liter groentenbouillon van 2 liter water en 4 blokjes goede biologische bouillonblokjes
    goede roerbakolie (high olic)
    peper en zout
    Prijswinnende snert in 8 stappen:
    1. Zet de spliterwten op met de groentenbouillon en laat het aan de kook komen.
    2. Laat de spliterwten zachtjes gaar koken, zo lang dat ze uit elkaar vallen.
    3. Maak alle groenten schoon en snij alles in blokjes en ringetjes van dezelfde maat. En zet alle groenten per soort even apart .
    4. Neem een ruime soeppan, giet een goede laag olie in de pan en zet de pan op op een grote pit.
    5. Roerbak alle groenten van hard naar zacht, dus eerst de knolselderij, de wortel, de wortelpeterselie, de bleekselderij en de prei. Wacht met toevoegen van de volgende groenten tot de vorige groenten bijna gaar is. Neem hier de tijd voor.
    6. Haal ondertussen de blaadjes van de steeltjes van de bladselderij en hak ze op de snijplank fijn.
    7. Voeg de gekookte spliterwten bij de geroerbakte groenten en voeg de bladselderij toe.
    8. Laat alles nog even koken en maak op smaak met voldoende peper en wat zout.

  17. Liesbeth De Bruijn 4 maart 2017 @ 16:52

    Zojuist deze vega erwtensoep gemaakt en gegeten, echt OVERHEERLIJK! Nog nooit zo’n lekkere erwtensoep op!
    Complimenten en bedankt voor het recept!

  18. Liesbeth De Bruijn 4 maart 2017 @ 18:03

    Aanvulling op vorige bericht: ik kon niet aan wortelpeterselie komen en heb daarvoor in de plaats pastinaak gebruikt. Top!

  19. Claire 30 december 2017 @ 13:31

    Wauw, wat een heerlijk recept. Net gemaakt en wij willen hem nooit meer anders. Terecht een winnaar!

  20. Pascalle 6 januari 2018 @ 14:48

    Vorig jaar heb ik je recept een paar keer gemaakt, en nu pak ik em er ook graag weer bij. Echt een toprecept.

  21. Edith 16 februari 2018 @ 16:34

    De lekkerste erwtensoep die ik ooit gegeten heb!

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |