Quenelle van roomkaas met heerlijke smaken

Heerlijk voor op een stevige cracker of versgebakken stokbrood…….. maar ook in een gepofte aardappel of op de gestoofde spitskool, of in de pompoensoep…… kortom een veelzijdig biobudget gerechtje.

  • 150 gram roomkaas van koe of geit
  • 1 citroen (biologisch natuurlijk)
  • 1/2 Spaanse rode peper
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 kleine rode ui
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Roeren, schillen, hakken, snijden

Roer de roomkaas los. Schil met een dunschiller 4 repen over de hele lengte van de citroen. Snij de schil in lucifer dunne reepjes. De rest van de citroen gebruik je niet. Verwijder de zaden van de peper en snij het vruchtvlees in hele kleine blokjes. Hak de knoflook fijn. Snij de rode ui in hele kleine blokjes, dat gaat het beste met een heel scherp klein mes.

Specerijen smoren

Maal het venkelzaad grof in de vijzel. Verhit een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Giet de olijfolie erin en smoor de citroenschil, peper, knoflook, rode ui en venkelzaad tot ze geurig en goudgeel zijn. Laat het goed afkoelen.

Quenelle

Meng de specerijen door de roomkaas en houdt een volle theelepel achter voor de garnering. Breng op smaak met peper en zout. Schep de roomkaas in een grote quenelle en leg hem voorzichtig in een schaaltje of op een bordje. Schep als laatste het restant van het citroenschilmengsel bovenop de roomkaas.

Een grote quenelle maak je met twee ovaalvormige opscheplepels. Neem in elke hand een lepel. Schep roomkaas op de lepel van de rechterhand. Schep met de linkerlepel de roomkaas uit de rechterlepel. Schep met de rechterlepel de roomkaas uit de linkerlepel. Tijdens het overscheppen vorm je de kaas in zijn ovale vorm. Het is even oefenen maar je zult zien dat je na een paar keer proberen de slag steeds beter te pakken krijgt.


1 reactie

  1. marion oudhoff 5 februari 2013 @ 09:10

    Ziet er uit om je vingers by af te likken!

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |