Quinoa-kikkererwt-koekjes met een salsa van witlof, rode ui en appel

Lisette Bossert werd gevraagd om ‘iets met quinoa‘ te doen voor een stand op de Biovak. Nou, daar wist ze zeker wel wat mee: heerlijke quinoa-kikkererwt-koekjes met een verrassende salsa! En gelukkig deelt ze het ook op biobudget.nl want nu weten wij het ook!

voor de quinoa-kikkererwt-koekjes

  • 1 blik van 400 gram kikkererwten
  • 120 gram quinoa
  • 4 stuks lente ui
  • 3 plakjes gember
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1 ei
  • 1 tl kerrie
  • Mespunt chilipeper
  • 100 gram bloem

voor de salsa:

  • 50 gram rode ui
  • 75 gram appel
  • 125 gram witlof
  • 4 el witte wijnazijn
  • 1 el olijfolie
  • Rasp van ½ citroen
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • ½ rode Spaanse peper

Was de kikkererwten

Giet de kikkererwten in een vergiet en spoel ze even af met koud water, laat ze uitlekken.

Kook de quinoa gaar

Breng 3 dl water aan de kook. Spoel de quinoa even goed af onder de stromende kraan. Voeg de quinoa toe aan het kokende water. Voeg een snufje zout toe. Zet het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat het 6 minuten zacht koken, roer dan even door en laat nog 6 minuten zacht koken. Giet de gare quinoa af in een zeef.

Fruiten geblazen

Snij de lenteui in dunne plakjes. Hak de gember en knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan en fruit de ui, gember en knoflook op een zacht vuur gaar en geurig.

Prak, meng en stijf

Prak de kikkererwten grof met een vork of stop ze drie tellen in de keukenmachine. Doe de kikkererwten over in een mengkom en voeg de quinoa toe. Roer goed door en schep het lenteui-mengsel erbij. Voeg vervolgens achtereenvolgens het ei, de kerrie, de chilipeper en de bloem toe. Breng op smaak met peper en zout. Kneed alles even goed door en zet het kikkererwten/quinoa-mengsel minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven.

Tijd voor salsa!

Snij ondertussen voor de salsa de geschilde ui, appel en witlof in fijne blokjes. Schep alles in een mengkom. Snij de rode peper in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en snij de peper in dunne reepjes en voeg het toe aan het witlofmengsel. Giet de azijn en olijfolie erbij. Voeg de citroenschil en peterselie toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout. Laat de salsa even staan zodat de smaken goed intrekken.

Bak de koekjes

Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Schenk wat olijfolie in de pan. Vorm twintig koekjes van het kikkererwten/quinoa-deeg. Bak ze in ongeveer 6 minuten aan beide kanten goudbruin.

Serveertip: leg de koekjes op een mooie schaal en schep de salsa in een glas en zet het erbij.

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |