Rabarbersiroop

Eenmaal een rabarberplant in je tuin en je kan elk jaar rekenen op een flinke rabarberoogst. Een grote plant is goed voor 30 potten rabarbermousse aldus Uitgeverij Genoeg. En als je dan ook nog eens een stekkie vraagt aan een moestuinder dan heb je zelfs gratis rabarber. Ook chef Lisette Bossert is dol op rabarber. Zij maakt er heerlijke rabarbersiroop van!

Een scheutje rabarbersiroop is heerlijk in een glas karnemelk, koop bij voorkeur een biologisch dynamische karnemelk, deze is fris-zuur van smaak en heeft een romige afdronk.

We nemen:

  • 1 kg rabarber
  • 200 gram aardbeien
  • 500 gram witte suiker

Koken

Was de rabarber en snij de stengels in stukken van 3 cm. Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Doe alles in een diepe pan. Voeg zoveel water toe tot net onder het fruit. Breng aan de kook en laat 20 minuten zacht koken.

Uitlekken

Leg een vochtige theedoek in een vergiet en zet die op een diepe pan. Giet het rabarbermengsel in de vergiet. Nu is het een kwestie van niets doen en de rabarber een paar uur of het liefst een nacht op een koele plek rustig uitlekken. De rabarberpulp gooi je vervolgens weg.

Koken

Je hebt nu om en nabij 1 liter rabarbervocht. Kook dat in tot 6 dl. Voeg de suiker toe en breng opnieuw aan de kook en laat de suiker smelten. Kook de siroop nog tien minuten in en giet in een schone fles. Laat minimaal 24 uur rusten.


2 Comments

  1. Tessa 5 juli 2015 @ 12:34

    Wij hebben twee grote rabarberplanten in de moestuin. Heerlijk! Maar op een gegeven moment wil je wel eens wat andes dan moes of taart. En de laatste stelen waren ook wat grof en draderig. Dus afgelopen weekend voor het eerst siroop gemaakt. Aardbeien erbij, ook uit eigen tuin. Zo eenvoudig te maken, en zo’n heerlijk resultaat! Jammer dat het maar één fles is. Toch eens kijken of ik nog eens kan oogsten…

  2. blom 14 mei 2016 @ 06:14

    Pulp weggooien…zonde! Je kan hiermee nog zoveel heeeerlijke dingen maken zoals een crumble, taart, compote enz..

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |