Radicchio met peer, druif, walnoot en gorgonzola

Culinair schrijver Tanja van den Berge: ‘Hoera, er is weer radicchio!. Een heerlijke maar ondergewaardeerde groente. Misschien vanwege de smaak, voor de smaakvervlakten onder ons is het bittertje best even wennen. Daarnaast is het soms lastig om aan verse radicchio te komen, vaak liggen ze in het verdomhoekje van de groenteboer te verleppen voordat jij ze hebt gevonden. En de versheid van radicchio is voor de optimale beleving van de groente juist essentieel, dat het blad nog lekker sappig en stevig is. De hoofdsmaak is bitter, maar als je goed proeft is er in de verte ook een licht zoetje te bespeuren. Daarnaast is de sappige crunch wanneer je in verse rauwe radicchio bijt een belangrijk onderdeel van het eetgenot, waarbij niet alleen smaak maar ook textuur een rol speelt . In dit klassieke gebruiken we de radicchio dus rauw, met peer en druif en een smeuïg stuk kaas. Met wat walnoten erbij, heb je in een handomdraai een heerlijk en eenvoudig voorgerecht of een gezellig foodsharing hapje voor bij een goed glas Italiaanse rode wijn.’

Voor 4 personen

  • 1 krop radicchio
  • 2 a 4 peren (afhankelijk van de grootte)
  • een trosje druiven
  • ongeveer 100 gram rijpe gorgonzola dolce*
  • verse walnoten
  • balsamico azijn of -stroop

 *Je kunt de gorgonzola natuurlijk ook vervangen door een stuk kaas wat je nog hebt liggen. Wat oudere koeien-, schapen- of geitenkaas doet het ook goed.

Als voorgerecht:

Snijd de radicchio doormidden en de helften in repen van 1 a 2 centimeter. Was deze en droog in een slacentrifuge. Was en halveer de peren, verwijder het klokhuis en snijd de peer in mooie stevige plakken. Was en eventueel halveer de druiven. Kraak de walnoten en verwijder de dop. Verdeel de ingrediënten over vier bordjes en leg erbij een stukje gorgonzola. Serveer met vers brood en een flesje balsamico-azijn of –stroop, zodat je dat naar behoefte kunt toevoegen.

Als foodsharinghapje bij de borrel:

Leg de ingrediënten op een grote houten plank en laat de gasten zichzelf bedienen.

Tip! Heb je nog radicchio over? Roerbak de repen dan zolang in wat olie totdat het zijn stevigheid begint te verliezen. Met wat peper en zout erover, nog een scheutje olie (of room) en een klein scheutje balsamico heb je een lekker bijgerecht voor bijvoorbeeld een lekker gebraden varkensworstje.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |