Rauwe wintergroentensalade

Er zijn weer volop wintergroenten, en die hoeven niet perse in soep of puree. Je kunt er ook een lekker knapperige wintersalade van maken, een soort coleslaw. Fris, smakelijk en gezond. Je kunt steeds variëren met verschillende combinaties van wintergroenten, knollen, wortels en rapen. Let wel op dat als je rode kool in de salade verwerkt dat alles roze wordt, maar misschien is dat juist de bedoeling.

Voor de rauwe salade (genoeg voor 4 personen):

  • Neem in totaal 600 tot 800 gram  biologische wintergroenten zoals bijvoorbeeld:
  • Knolselderij
  • Wortel
  • Koolraap
  • venkel
  • Radijs
  • Bietjes
  • Raapjes
  • Kool (rood, wit, Chinese)
  • 1 rode ui

Voor de dressing:

  • 300 ml (dikke) yoghurt
  • Sap van 1 citroen
  • 2 el mosterd
  • olijfolie
  • bosje platte peterselie fijngehakte

De winterse salade

Je kunt alles natuurlijk met de hand raspen, maar omdat gemak boven alles gaat en iedereen tegenwoordig wel een soort keukenmachine heeft staan, gebruik je die. Je bent in een handomdraai klaar en het resultaat is geweldig. Duw de groenten een voor een door de keukenmachine en doe deze in een grote kom. Snijd de kool en de ui het liefst wel met een keukenmes in dunne reepjes, als je ze door de keukenmachine duwt worden het snippers.

De dressing

Klop de yoghurt los met het citroensap, de olie en mosterd. Breng op smaak met peper en zout en meng er de peterselie doorheen. Giet dit over de geraspte groenten en meng totdat het goed verdeeld is. Serveer als bijgerecht.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |