Recept doperwten-lente-stamppot met verse kruiden

Liefde gaat door de maag en de meest lastige gesprekken gaan makkelijker met lekker eten. Dat heeft het programma Het familiediner ook goed begrepen. Vandaar dat chef-kok Lisette Bossert de grootste rivalen samenbrengt met haar heerlijke gerechten. Eén hiervan is dit doperwten-stamppotje met verse kruiden. Ook super lekker als je geen ruzie hebt!

Serveer bij deze stamppot de sla van rauwe biet, crème fraîche en walnoot én in de pan gebakken oesterzwammen!

Ingrediënten voor 12 (even rekenen als je voor minder kookt)

  • 1.5 kg aardappel (schoon, dwz geschild, gewicht)
  • 1 kg doperwten, vers of diepvries
  • 3 dl creme fraiche
  • Bosje bieslook
  • Bosje bladpeterselie
  • Bosje dille
  • Versgemalen peper en zout
  • Eventueel scheut melk

Maak er puree van

Zet de aardappelen net onder water en kook ze gaar. Breng een pan met ruim water aan de kook voor de doperwten. Pureer de aardappelen met behulp van een roerzeef. Spatel 150 ml crème fraîche, peper en zout naar smaak door de warme puree. Zet het vuur laag en leg de deksel op de pan, zou houdt je de puree warm.

Blancheren en de helft pureren

Blancheer de doperwten in 4 minuten gaar en spoel ze af met koud water, zo stop je het kookproces. Pureer de helft van de erwten met 150 ml crème fraîche in de keukenmachine of blender. Voeg de erwtenpuree en resterende erwten toe aan de aardappelpuree en meng goed. Hak bieslook, peterselie en dille fijn en spatel de kruiden door de puree. Is de puree wat aan de droge kant voeg dan nog een scheut warme melk toe.

Smakelijk!


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |