Rigatonitaartjes van (restjes) pasta

Een restje rigatoni pasta over? Niet weggooien! Maak er pastataartjes van. Dit verrukkelijke biobudget no waste recept komt van Femke van den Heuvel van Vlam in de Pan. Buon appetito!

Geen rigatoni? Uiteraard mag het ook met andere pastasoorten!

  • 1 bloemkool (gebruik de bladeren voor bloemkoolraita!)
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper en zout naar smaak
  • 450 gram prei
  • 25 gram bloem
  • 500 ml melk
  • Olijfolie om mee te bakken
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • 150 gram gekookte pasta
  • 75 gram gruyère kaas of smaakvolle andere kaas, geraspt
  • 25 gram Parmezaanse kaas of restje oude kaas, geraspt
  • 300 ml slagroom of crème fraîche.

Tips:

  • Gebruik restjes pasta van de dag ervoor
  • Gebruik restjes en kontjes kaas ( wel smaakvolle)

Bloemkool

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en kook die in 5 minuten gaar. Giet af en bewaar. Kook de stengel van de bloemkool in 8 minuten gaar. Giet af en pureer, maak op smaak.

Prei

Was en snij de prei in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een pan en bak de prei zachtjes en zeker gedurende 10 minuten tot ze zacht zijn en beginnen met karameliseren.

Snelle of langzame saus

Als je weinig tijd hebt strooi je de bloem direct over de prei , bak 1 minuut en voeg de melk al roerende toe, samen met je zout peper en kruiden. Heb je wat meer tijd, maak je een aparte béchamel met de bloem melk en kruiden. Dit geeft een smaakvoller geheel.

Roer van het vuur af 80 gram van de kazen erdoor samen met de gepureerde bloemkoolstengel en de bloemkoolroosjes. Roer daarna de pasta erdoor. Proef en maak op smaak.

Taartjes

Neem kleine vormpjes, vet die in en verdeel de rest van de kaas over de bodem. Verdeel het pasta mengsel over de vormpjes. Giet over de taartjes de slagroom, dit kookt helemaal in! Bak de taartjes gedurende 18 minuten. Tot stevig.

Je kan ook 1 hele taart maken ipv losse kleine taartjes. De baktijd is dan iets langer.

 

 

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |