Rijstballetjes

Dit is een Siciliaanse specialiteit die als eenvoudige maaltijd of als snack in bars en cafés wordt geserveerd. De rijst wordt er meestal speciaal voor gekookt en er worden gewoonlijk twee varianten gegeven, de ene gevuld met ragù en de andere met boter en mozzarella. Ze hebben het formaat van een sinaasappel en worden daarom ‘arancini’ (sinaasappeltjes) genoemd. Ze worden nu over heel Italië, maar ook daarbuiten gemaakt. Deze variant van chef Carluccio kan ook van een restant risotto worden gemaakt, zelfs van een zwarte risotto met inktvisinkt. In een iets kleiner formaat, zoals hier, zijn het ideale hapjes voor een feestje.

Voor 24 rijstballetjes

  • 400 g overgebleven risotto, welke dan ook
  • 4 middelgrote eieren, losgeklopt
  • Zout en peper
  • Een snuf versgeraspte nootmuskaat
  • 50 g Parmezaanse kaas, versgeraspt
  • 100 g gedroogd wittebroodkruim
  • Plantaardige olie

Bereidingstijd: ca 20 minuutjes

Doe het restant risotto in een schaal en voeg 2 eieren, wat zout, peper, nootmuskaat en de parmezaan toe. Vermeng alles met natgemaakte handen en vorm er balletjes ter grootte van een abrikoos van

Doe de overgebleven eieren in een diep bord en het broodkruim op een plat bord.

Gedroogd broodkruim maken

Snijd hiervoor eerst de korsten van oudbakken brood en laat het brood in een op 160 graden/ gasstand 2 verwarmde oven drogen tot het knapperig is. Maal het brood in een keukenmachine –of in een theedoek met een deegroller tot kruim.

Wentel de rijstballen eerst door het ei en dan door het broodkruim en bak ze in een koekenpan in de hete olie in circa 5 minuten goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken en dien ze warm of koud op.

Uit: Eerlijk Italiaans, Antonio Carluccio

 


Een reactie plaatsen

 

BioBudget Chef-koks: Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |