Risotto van havervlokken met radicchio en cranberry’s en bloemkoolballetjes

Dat risotto niet persé met rijst gemaakt hoeft te worden, bewijst Femke van den Heuvel (eigenaar en chef van Vlam In de Pan). Deze risotto is behalve niet conventioneel vooral erg lekker! Vind je radicchio te heftig van smaak, dan kan je ook kiezen voor de gezins/voorjaarsvariant. Minstens even heerlijk maar wat milder! Of je doet er gewoon wat minder radicchio in…

Voor de risotto

  • 2 el olijfolie
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • 70 g boter
  • 300 g havervlokken
  • zout
  • 2.5 dl witte wijn
  • 1 l groentenbouillon
  • 300 g fijngesneden radicchio
  • Een handje cranberry’s
  • 40 g geraspte Parmezaanse kaas

Voor de bloemkoolballetjes

  • 500 g bloemkool (bloemkoolbladeren niet weggooien! Waarom? Zie hier)
  • 3 el gehakte peterselie
  • 200 g oud brood tot broodkruim
  • 2 el (35 g) schapenkaas
  • 1 teentje knoflook
  • zout/ peper
  • 1 ei
  • 1 el bloem
  • 2 el olijfolie

Bereidingstijd: drie kwartier

 

De risotto

Fruit het sjalotje en de knoflook glazig in de olie met boter. Voeg de havervlokken toe en bak al roerend totdat de havervlokken geroosterd zijn. Voeg een weinig zout toe.

Blus daarna af met de witte wijn, voeg de cranberry’s toe en laat het vocht tot de helft inkoken. Voeg daarna al roerend telkens bouillon toe, zodat de rijst steeds onderstaat. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Als de havervlokken gaar zijn, maar nog wel een beetje bite hebben en het vocht ingekookt, voeg je de fijngesneden radicchio toe, warm even door. Roer daarna de Parmezaan erdoor en maal er peper over.

De bloemkoolballetjes

Verdeel de bloemkool in kleine rozetjes. Kook of stoom de bloemkool gaar. Maal het brood tot broodkruim en vermeng met het geperste teentje knoflook. Bak dit broodkruim even aan in de pan of in de oven zodat het wat vocht kwijtraakt en iets steviger wordt. Pureer of prak de bloemkool, maar zorg dat er nog wat stukjes inzitten. Meng de kaas en het brood. Voeg het ei toe en de peterselie. Breng op smaak met peper en zout. Zorg dat het mengel stevig genoeg is om balletjes van te draaien. Het wil helpen het mengsel in de koeling te laten opstijven. Voeg anders nog wat brood toe. Rol de balletjes door de bloem en bak in een paar minuten in een koekenpan met de olijfolie goudbruin aan alle kanten.

Eet heerlijk!

Dit recept kan je nog goedkoper maken door je oude brood te gebruiken en restjes kaas die je niet meer kan schaven, te raspen en in te vriezen. Daarmee kan je de kazen in het recept vervangen. Leuke avond gehad met een flesje wijn? Gooi de restjes niet weg, maar gebruik ze voor deze risotto!

 

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |