Riz au Lait (rijstpudding)

In Frankrijk, Italië en Spanje werken ze graag met rondkorrelige rijst die, eenmaal gekookt, behoorlijk plakkerig kan zijn. het bekendste gerecht daarmee is misschien wel de risotto, maar ook paella valt in deze categorie. Van een kliekje rondkorrelige kleefrijst zijn hele lekkere toetjes te maken, zoals deze Franse rijstpudding, genaamd Riz au Lait.

  • 100 gr rondkorrelige rijst (restantje)
  • 8.5 dl volle melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • 2 stukjes citroenschil van ca 5 cm.
  • extra kristalsuiker voor het bruine laagje
  • ondiepe ovenschaal, doorsnee ca 20 cm

Stap 1: Riz au Lait met restje rijst

Verwarm de oven voor op 150 graden. Breng de melk in een ruime pan op een middelhoog vuur aan de kook. Voeg suiker, vanillesuiker en citroenschil toe. Schenk zoveel kokendhete melk op dat de rijst net onder staat. Laat ca. 10 minuten inkoken. Regelmatig roeren. Verwijder de citroenschil en ga naar stap 2.

of:

Stap 1: Riz au Lait met droge rijst

Verwarm de oven voor op 150 graden. Breng de melk in een ruime pan op een middelhoog vuur aan de kook. Voeg suiker, vanillesuiker en citroenschil toe. Meng de rijst door de melk en laat ca. 30 minuten rustig doorkoken. Roer regelmatig met een houten lepel, vooral op het eind van de kooktijd als de melk dik wordt. Verwijder de citroenschil.

Stap 2 oven, grillen, afkoelen en eten

Stort de massa in een ondiepe ovenschaal en zet hem ca. 30 minuten in de oven. Neem de schaal uit de oven, strooi er kristalsuiker over en zet de schaal even (hooguit 2 minuten) onder de hete grill zodat hij een mooi goudbruin laagje krijgt. Laat minimaal een uur afkoelen en serveer hem lauw.

Tip! Heerlijk met een verse compote van abrikozen of perziken


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |