Rode linzensoep met kokos en sereh, verse kruiden en geurig gebakken ui

rode linzensoep met kokos en sereh, verse kruiden en geurig gebakken ui

Lisette Bossert: ‘Vrijdag 12 december vertrok ik met mijn pan “rode linzensoep met overheerlijke topping” naar de studio van Radio MangiarePeter Lute keurde al proevend mijn soep, zijn reactie: warm, lekker vol van smaak en ruikt ontzettend goed….’ Kijk, zo’n recept moet BioBudget natuurlijk delen!

Ingrediënten voor de soep

  • Olijfolie
  • 1 ui, geschild en in stukken
  • 1 wortel, geschild en in plakken
  • 2 stengels bleekselderij, in plakken
  • 1 volle theelepel gemalen koriander
  • 1 volle theelepel gemalen komijn
  • 250 gram rode linzen
  • 1.3 liter groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 stengel sereh, in de lengte doormidden
  • 200 ml gepelde tomaten in blokjes

Voor de topping:

  • bosje bladpeterselie, bosje munt, bosje koriander, 4 rode uien (gepeld en in hele kleine blokjes), 4 flinke tenen knoflook (gepeld en fijn gehakt), ½ rode peper (zaadlijsten eruit en in hele kleine blokjes), 1 citroen

Voor erbij:

  • goede kwaliteit brood, veldsla, postelein of baby leaf

Bereiding:

Verhit 2 el olijfolie in een pan. Smoor de ui op laag vuur tot hij glazig is. Voeg wortel en bleekselderij toe en bak de groenten een minuut of vijf op halfhoog vuur. Zet het vuur laag en voeg de specerijen en linzen toe, roer ze even goed door de groenten en laat ze iets aanbakken. Schenk de bouillon en kokosmelk er bij en leg de sereh erbij. Breng de soep aan de kook, roer hem af en toe even door en laat de soep in 30 minuten op zacht vuur gaar koken.

De topping:

Was de groene kruiden en hak ze fijn, zet ze tot het serveren opzij. Rasp de schil van de citroen. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan. Smoor de rode ui, knoflook, rode peper en citroenschil op laag vuur gaar. Voeg peper en zout naar smaak toe en zet opzij tot het serveren.

Voor erbij, de sla:

Was de sla en doe hem in een kom. Sprenkel er wat olijfolie overheen, een kneepje citroensap en wat peper en zout. Hussel goed door elkaar en zet opzij tot het serveren.

Als de soep klaar is verwijder je de sereh. Pureer de soep met een staafmixer, voeg de tomatenblokjes toe. Proef of er  nog wat peper en zout bij moet. Serveer de linzensoep in ruime kommen en garneer met een flinke pluk verse kruiden en een lepel geurig gebakken ui.

Snij het brood in stukken en serveer dat met de sla bij de soep.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |