Rode tuinmelde of spinazie met rabarber en laurier

Alain Passard: ‘Tuinmelde, met zijn unieke smaak en kleur, verdient het om eens in de spotlights gezet te worden. Hier heb ik de melde gecombineerd met drie andere smaakmakers uit mijn biologische tuin: rabarber, laurier en bietjes. Tijdens de bereiding laat de tuinmelde friszuur, robijnrood sap los. (U kunt de tuinmelde eventueel vervangen door verse spinazie.)’

  • 1 bosje jonge bietjes
  • 60-80 g gezouten boter
  • 2 schoongemaakte rabarberstengels
  • 1 eetl. basterdsuiker
  • 2 (verse) laurierblaadjes
  • 150-200 g tuinmelde of spinazie
  • fleur de sel
  • 1 eetl. olijfolie

Tuinmelde (ook wel Franse spinazie of bergspinazie) is verkrijgbaar bij biologische groentetelers en natuurvoedingswinkels. Het is ook erg makkelijk zelf te kweken.

Bietjes

Verwijder het loof van de bietjes, borstel ze zo nodig schoon onder de kraan en kook ze in de schil gaar. Laat de bietjes afkoelen en schil ze, snijd ze daarna doormidden.

Rabarber

Zet een grote braadpan met de gezouten boter en een bodempje op laag vuur. Voeg de rabarberstengels met suiker en laurierblaadjes toe en laat ze ongeveer 25 tot 30 minuten sudderen tot de rabarber licht gekaramelliseerd is. Keer de stengels halverwege voorzichtig om en voeg dan de bietjes toe. Laat alle smaken en geuren zich vermengen.

Samenvoegen

Voeg tegen het einde van de stooftijd de tuinmelde of spinazie toe aan het rabarber-bietjesmengsel. Laat de blaadjes slinken en zacht worden. Breng het gerecht op smaak met een snufje fleur de sel en een klein scheutje olijfolie.

Schep op warme borden en serveer direct!

Wijnsuggestie: Rosé uit de Languedoc, bv. uit Collioure


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |