Rokerig andijvietaartje met stoofpeer

biologische stoofperen van lisette bossert

Een feestelijker voorgerechtje (kersttip!) of lunch kan je je toch haast niet voorstellen: andijvietaartjes met stoofpeer! Het rooksmaakje door de gerookte kaas geeft net die extra smaaksensatie en dat dan geserveerd met de stoofpeertjes, mmm!

  • 300 gram andijvie, gewassen en grof gesneden
  • 60 gram ui, gesnipperd
  • 2 teen knoflook, fijn gehakt
  • 1 el olijfolie
  • 60 gram gerookte kaas koe/geit, in kleine blokjes
  • 1 tl grove mosterd
  • 2 ei, los geklopt
  • 2 dl melk
  • 4 stuks bladerdeeg
  • Peper en zout
  • 750 gram stoofperen, geschild
  • 5 dl zwarte bessensap
  • 75 gram agavesiroop
  • ½ sinaasappel, ongeschild en in parten
  • Maïzena

Peer’m

Zet de peren op met het sap, agavesiroop en de sinaasappel en breng het vocht aan de kook. Kook ze op laag vuur in een uur gaar. Haal de peren uit het vocht en kook dat 10 minuten in. Gebruik wat maïzena om het sap te binden. Leg de peren terug in de pan.

Soufflé

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet vier soufflévormpjes van 10Ø in met wat boter of olie, bekleed ze met een stuk bakpapier. Bedek elk vormpje met bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zet ze nog even in de koelkast.

Groenten

Blancheer de andijvie 2 minuten. Spoel de groente koud en knijp al het vocht er uit. Fruit ui en knoflook in de olijfolie. Voeg de mosterd toe en roer nog even goed door. Meng het ui-mengsel met de melk en het ei. Schep de kaas erbij. Hak de andijvie fijn en voeg die toe. Breng op smaak met peper en zout.

Vul de vormen

Verdeel de vulling over de vier vormpjes. Zet ze 20 minuten in de hete oven. Til de taartjes met het papier uit de vormpjes, vouw het papier open en bak ze nog 10 minuten.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |