Rozenbotteljam

rozenbotteljam wildplukken bio budget

Met name in de herfst vind je veel rijpe rozenbottels langs het bos en in het struikgewas. Het zijn ware vitaminebommetjes. Vrijwel geen enkele ander vrucht bevat zoveel vitamine C. Een sinaasappel of kiwi is er niks bij! En niet onbelangrijk: ze smaken ook nog eens heerlijk Met dit suikervrije-wildplukrozenbottel-jam-recept van chef Lisette Bossert komen ze helemaal tot hun recht!

Wel tijd om ze te plukken maar niet om  te verwerken? Je kan ze in de vriezer (maanden) bewaren.

  • 300 gram rozenbottels, door midden snijden
  • 300 ml water
  • 100 ml agavesiroop
  • 5 gram marmello zonder suiker
  • rasp van 1/2 citroen
  • 1 el citroensap
  • 1 schone jampot

Bottels koken

Breng de gehalveerde rozenbottels aan de kook en laat op zacht vuur in 20 minuten de bottels gaar koken. Stort de gare bottels met vocht in een roerzeef met de fijne zeef erin. Draai al het vocht eruit. Je hebt nu ongeveer 250 ml rozenbottelvocht. Giet het terug in de pan.

De rest erbij

Meng de agavesiroop met marmello, citroenrasp en -sap. Voeg het toe aan de rozenbottelpuree en laat 1 minuut zacht koken.

Bottel ze op hun kop

Giet de jam in de pot. Zet hem 10 minuten op zijn kop. Laat de jam afkoelen. Heerlijk met wat roomboter op een beschuit of een verse witte boterham!

 


4 Comments

  1. Claudia Reina 2 januari 2013 @ 06:41

    Lekker recept, ik ben dol op rozenbotteljam.

  2. Lies 14 augustus 2013 @ 20:23

    Dit zou ik wel willen uitproberen. Nu nog rozenbottels vinden.. 🙂

  3. sabrina 19 september 2013 @ 12:58

    Om te zien waar je rozenbottels kunt plukken bied de app wildplukwijzer uitkomst.
    Dit weekend maak ik de jam.

  4. Jan van der Zee 26 augustus 2014 @ 21:04

    Ik maak al jaren rozenbotteljam, maar ik wil het wel eens combineren met andere vruchten.
    Wie heeft een (lekker) idee?

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |