Salade met bietjes, uitgebakken spek, wortel en rode kool met spelt en kruidige kwark

Dit super lekkere en voedzame recept komt van dé missionaris van de pure smaak Eric van Veluwen. Begin tijdig want dit recept heeft (marineer)tijd nodig!

Bereidingstijd: 15 minuten / Oven: 1 uur / Marineren: 1 uur

Voor de salade

  • 200 g (jonge) bietjes
  • 200 g winterwortel
  • 200 g rode kool
  • 100 g spelt
  • 200 g spekjes

 Voor de marinade

  • 1 dl olie, noten-of olijfolie
  • 1 dl (Aceto balsamico) azijn
  • 1 el mosterd
  • 2 gesnipperde sjalotten
  • Sap van 1 citroen

 Voor de kwark

  • 2 dl volle boeren kwark (liefst rauwmelks, deze heeft meer smaak)
  • Peper & zout

Biet me up

Was de groenten. Kook de bietjes of pof ze in de oven (in 1 uur op 225 C) beetgaar. Snijd de rode kool en de wortel in dunne repen.

Goed gespelt?

Week de spelt in lauw water gedurende een half uur. Kook het in ongeveer 20 minuten gaar in gezouten water.

Marineer

Maak ondertussen de marinade met de bovenstaande ingrediënten. Bak de spekjes uit in een hete pan (in eigen vet of in wat olie). En snijd de bietjes in partjes. Vervolgens fruit je de gare spelt 5 minuten. Meng het dan met de groenten en de marinade. Laat de smaken een uurtje op elkaar inwerken. Heb je nog verse kruiden liggen? Voeg deze dan naar smaak toe. Dit geldt ook voor het jonge bietenblad!

Garneren en serveren

Dien op met de kwark (die je ondertussen luchtig hebt geklopt) met peper en zout en garneer met de uitgebakken spekjes. Smakelijk!


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |