Salade van andijvie met venkel, sinaasappel en olijven

Andijvie is veelzijdiger dan velen denken. Uiteraard lekker in de stamppot maar je kan het ook roerbakken, stomen, gratineren, oprollen en ga zo maar even door. Nu maken we er  een supersalade van. Lekker. En een bijkomend voordeel: ’t is ook nog eens extreem gezond. Vooral als je ook de buitenste bladeren gebruikt want juist daar zitten de meeste vitamientjes in.

Weetje: Andijvie van de volle grond bevat minder nitraat dan andijvie uit de kas.

  • 1 kleine krop andijvie
  • 2 venkelknollen
  • 4 sinaasappels
  • 1 handvol zwarte olijven
  • 2 el gesneden munt
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper

Venkel & andijvie

Was de andijvie goed en scheur het in stukjes. Verwijder de groene ‘takken’
van de venkel (gebruik deze voor een soep) en snij de venkel horizontaal in hele dunne plakjes.

Pelé a vif

Pers de sap uit één sinaasappel en schil de resterende drie tot op het vruchtvlees (zo dat je de witte laagje ook verwijdert). Verdeel  de sinaasappels in partjes door het vruchtvlees tussen de vliezen uit te snijden (pelé a vif). Zo krijg je mooie ‘kale’ sinaasappelpartjes.

Salade opmaken

Leg de andijvie op een grote schaal, schik de venkel erover en voeg de sinaasappelpartjes en olijven toe. Maak een dressing van de sinaasappelsap, olijfolie, munt, zout en peper en besprenkel de salade ermee.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |