Salade van gort, aubergine en waterkers

Omslag-Toen-was-koken

Chef Lisette Bossert ontwikkelde dit recept voor Wieteke van Dort. Zij interviewde deze actrice, cabaretière en zangeres voor haar boek ‘Toen was koken heel gewoon’ waarbij ze op zoek ging naar smaakherinneringen van markante Nederlanders. 

Meer weten over ‘Toen was koken heel gewoon’? Klik hier!

  • 50 gram gort
  • 150 gram aubergine
  • 1 tl zout
  • olijfolie
  • 50 gram waterkers
  • 40 gram ongezouten pecannoten, geroosterd
  • 1 el citroensap
  • peper en zout

Bereiding:

Week de gort 1 uur in koud water. Breng het in ruim nieuw water aan de kook en kook de gort een half uur. Zet dan het vuur uit en laat de gort nog een kwartier nawellen. Giet de gort door een zeef en laat hem afkoelen.

Snijd de aubergine in blokjes van 2 cm, doe ze in een vergiet en strooi er zout over heen. Hussel de aubergine en zout door elkaar en laat het 1 uur staan. Spoel ze daarna af onder de kraan en dep ze droog met een theedoek. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de aubergineblokjes bruin. Schep ze op een bord en laat ze afkoelen.

Verwijder de blaadjes van de takjes waterkers en zet ze apart. Hak de pecannoten grof. Meng de gort, aubergine, waterkers en pecannoten in een kom. Voeg wat peper en zout naar smaak toe, 1 el olijfolie en een ½ el citroensap. Meng alles goed en serveer.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |