Salade van pastinaak met yoghurt en pecannoten

Biologische wintergroenten (als pastinaak) zijn naast spotgoedkoop ook nog eens super veelzijdig. Neem nou deze sla van pastinaak, winterpostelein, yoghurt en pecannoten!  Ook heerlijk trouwens in combinatie met de rode bietensoep met dupuis-linzen en karwij-room.

Voor de salade

  • 300 gram pastinaken
  • 125 ml volle yoghurt
  • 0.5 citroen, sap en rasp
  • 1 el gembersiroop
  • peper en zout
  • 35 gram pecannoten, ongezouten
  • klein bosje bladpeterselie, het blad grof gehakt, houd een paar blaadjes achter
  • 50 gram winterpostelein
  • 2 el dressing (zie onderstaand)

Voor de dressing, voor een fles vol (gebruik het ook bijvoorbeeld voor de salade van rauwe biet):

  • 3 dl olijfolie,
  • 3 dl zonnebloemolie,
  • 2 dl appelazijn,
  • 1 dl appeldiksap,
  • 5 gedroogde tomaten op olie,
  • 1 bos peterselie,
  • 4 tenen knoflook,
  • peper en zout.

Dressing maken

De dressing: doe de gedroogde tomaat, peterselie, knoflook in de mengkom van de keukenmachine. Giet alle vloeibare ingrediënten bij elkaar in een maatbeker. Giet een scheutje in de mengkom. Pureer de vaste ingrediënten tot een fijne puree. Voeg scheut voor scheut de inhoud van de maatbeker toe. Laat nog even draaien, voeg peper en zout naar smaak toe.

Pastinaak raspen en dressen

Schil de pastinaak en rasp hem grof. Meng yoghurt, citroensap en -rasp, gembersiroop, peterselie en wat peper en zout naar smaak. Schep deze yoghurtdressing door de pastinaak. Dek hem af en zet tot gebruik in de koelkast. Hak de pecannoten grof en meng ze voor het serveren door de pastinaaksla.

Salade opmaken

Was de postelein en slinger hem droog in de slacentrifuge. Meng de postelein met de dressing. Leg de posteleinsla op een mooi bord en schep de pastinaaksla erop. Garneer met het peterselieblad.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |