Salade van spekbonen, (kleurige) tomaten, walnoot en ui

Augustus en september zijn om vele redenen heerlijke maanden. Eén ervan is het spekbonenseizoen dat dan plaatsvindt. En met dit biobudgetrecept van Lisette Bossert komen deze zoete boontjes helemaal tot zijn recht!

Salade

  • 400 gram spekbonen, puntjes eraf maar verder heel houden
  • 200 gram lekkere tomaten, liefst verschillende kleuren en formaten
  • 50 gram walnoot
  • 1/2 rode ui

Dressing

  • Schone fles van 1 liter
  • 1 bosje peterselie
  • 3 tenen knoflook
  • 5 gedroogde tomaten (even in heet water laten wellen)
  • 3 dl olijfolie
  • 3 dl zonnebloemolie
  • 2 dl appeldisksap
  • 1 dl appelazijn
  • peper en zout.

Salade

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de bonen in 4-5 minuten gaar en spoel ze met koud water af tot ze lauw zijn. Snij de tomaten in parten en verwijder het kroontje. Rooster de noten in 8 minuten lichtbruin en geurig. Snij de ui in heeele dunne ringen. Hussel wat dressing door de bonen en leg ze op een mooi bord, tomaten erop en uien erover verdelen. Schep voor het serveren nog een klein scheutje dressing over de tomaten.

Serveer met bijvoorbeeld pasta met pesto en gebakken courgettes of bij gekookte krieltjes en zelfgemaakte mayonaise met gepofte knoflook (recept van de overheerlijke mayo vind je in het boek Aan tafel! van Lisette Bossert).

Dressing

Doe de peterselie, knoflook en tomaten in de keukenmachine. Doe alle vloeibare ingrediënten in een maatbeker. Schenk een scheut in de keukenmachine. Laat draaien tot je een fijne puree hebt. Schenk scheut voor scheut de rest van de vloeistof er bij. Breng op smaak met peper en zout.

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |