Salade van spitskool met zwarte olijven en knoflook-croutons

Verras jezelf, je familieleden of gasten met deze super lekkere, veganistische en voedzame salade van spitskool.

Lunchtip: Serveer de spitskoolsalade samen met dit soepje van pastinaak met gepofte knoflook! Succes verzekerd!

  • 1 spitskool van ong 450 gram
  • 1 rode ui van 50 gram
  • 1 teen knoflook
  • 70 gram ontpitte lekkere zwarte olijven op olie
  • klein bosje munt
  • bosje peterselie
  • 2 oude boterhammen voor de croutons
  • 5 el olijfolie
  • 0.5 tl knoflookpoeder
  • peper en zout

Knoflook-croutons

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snij de boterhammen in blokjes van ongeveer 3 cm. Doe ze in een kom en verdeel 2 eetlepels olie, het knoflookpoeder en wat peper over het brood. Hussel ze goed door elkaar en spreid de broodblokjes uit over een ovenplaat. Bak de croutons in 8-10 minuten goudbruin en knapperig.

Spitskool blancheren

Snij de spitskool in de lengte doormidden en verwijder de harde kern. Snij de kool in repen van ongeveer 3 cm. Breng een pan met ruim water aan de kook. Blancheer de kool in 3 minuten beetgaar. Schep de groenten in een vergiet en spoel ze goed koud. Haal de kool even door de slacentrifuge om het overtollige water te verwijderen.

Ui en knoflook bakken

Snij de ui en blokjes en snipper de knoflook fijn. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kleine koekenpan. Bak de ui en knoflook op laag vuur glazig en geurig. Voeg ze toe aan de spitskool.

Salade opmaken

Hak de peterselie en munt fijn, hak de olijven grof en voeg toe aan de kool. Schenk 2 eetlepels olijfolie en wat peper en zout bij de kool en hussel alles goed om.  Schep de salade op een mooi bord en garneer met de croutons.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |