Salade van winterpostelein met geurig gebakken paddenstoelen en kruidige crème fraîche

Winterpostelein is een fantastische groente. Niet alleen smaakt het geweldig  in een stampotje maar ook als salade doet ‘ie het perfect! Chef-kok Lisette Bossert is fan van winterpostelein. Zij boft want bij haar groeien de malse stengeltjes spontaan in de tuin. Gelukkig is winterpostelein ook te verkrijgen bij natuurvoedingswinkels en biologische markten. Dit biobudgetrecept is één van de favoriete van Lisette Bossert. Met een goed stuk brood is dit een heerlijk lunchgerecht, met een een schaal gebakken aardappelen of een pasta met een beetje pittige tomatensaus, een super hoofdgerecht!

  • Winterpostelein is doorgaans goed verkrijgbaar van eind november tot eind april.
  • Verschil tussen zomer- en winterpostelein? Zomerpostelein is wat grover en minder mals.  Koken is aan te bevelen.
  • 150 gram winterpostelein, goed gewassen en gedroogd in een slacentrifuge of theedoek
  • 150 gram kastanjechampignons
  • 150 gram oesterzwammen
  • 1 teen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 4 el crème fraîche of zure room of dikke volle yoghurt
  • 4 takjes peterselie
  • 2 takjes verse tijm, of munt of oregano of een mix van deze kruiden
  • peper en zout
  • snuf paprikapoeder

Bereidingstijd: ca 20 minuutjes

 

Kruid de crème fraîche

Hak de peterselie fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng die door de crème fraîche en voeg peper, zout en paprikapoeder naar smaak toe

Paddenstoelen bakken

Snij de champignons in dikke plakken en scheur de oesterzwammen in repen. Verhit 3el olijfolie in een koekenpan. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze even op hoog vuur aan. Zet dan het vuur middelhoog en roer af en toe. Op een zeker moment verliezen de paddenstoelen hun vocht, laat dat verdampen en laat ze verder bakken tot ze iets bruin worden. Voeg het in dunne plakjes gesneden teentje knoflook toe en bak deze even snel mee, zorg dat ze niet bruin worden, dan wordt de knoflook bitter van smaak.

Afmaken

Leg de postelein luchtig op een mooi bord, schep de paddenstoelen erop en verdeel de kruidige crème fraîche over de paddenstoelen.

Eet heerlijk!

 


1 reactie

  1. Eske 16 december 2012 @ 07:54

    Wat een lekker recept is dit. Wij hebben het met pittige pasta gegeten en vonden het een heerlijk hoofdgerecht. Echt genoten!

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |