Samosa’s met iets meer doperwten

Samosa’s, ofwel origami met eten! Deze simpele doch heerlijke maaltijd met verse doperwtjes smaakt heerlijk op een zomeravond of picknick. Dit recept komt uit de keuken van De Bonte Tafel.

Bereidingstijd: klein uurtje

Voor het deeg

  • 450 g bloem
  • 1/2 tl zout
  • 100 g gesmolten boter
  • 1 1/2 – 2 dl koud water
  • Zonnebloemolie
  • Melk
  • Vochtige doek

Voor de vulling

  • 250 g aardappels
  • 250 g bloemkool
  • 200 g verse doperwten
  • 1 el ghee (of boter)
  • 1 tl mosterdzaad
  • 2 groene pepers, fijngesneden
  • 1 tl garam masala
  • 2 tl ketoembar

Overig

Flink wat olie om de samosa’s in te frituren

Het deeg

Zeef de bloem met het zout en druppel de gesmolten boter erover. Giet er geleidelijk het water bij en blijf ondertussen flink kneden tot je een stevige bal hebt. Laat deze bal een kwartiertje rusten.

Dan draai je kleine balletjes van het deeg en rolt deze uit tot lapjes van 20 centimeter doorsnee (ca. 18 stuks). Leg ze onder een vochtige doek.

Vulling

Kook de aardappels en de bloemkool gaar. Bak op laag vuur het mosterdzaad in hete boter of ghee tot het lekker begint te geuren. Schep dan de overige ingrediënten er doorheen (dus ook alle groenten). Laat het op een zacht vuurtje afgedekt zo’n 8 minuten smoren. Dan prak je het geheel grof.

Deeg + vulling = samosa!

Schep wat vulling in het midden van de deeglapjes. Bestrijk de randen van het deeg met wat melk. Vouw het deeg zodat het een driehoek wordt en druk met een vork de randen goed dicht.

Verhit ruim olie in een koekenpan (3 à 4 cm). Als de olie gaat borrelen als je er een samosa inhoudt dan is het heet genoeg. Leg voorzichtig de samosa’s in de pan. Draai ze om als de randen bruin worden. Laat even uitlekken op keukenpapier.

Serveer met chutney en een rauwkostsalade.

 

 

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |