Sla van rauwe biet, crème fraîche en walnoot

Nee, ingewikkeld is dit biobudget recept niet. Bij deze sla gaat het om de combinatie. Licht aardse frisse knapperige biet met een zoetzure dressing, romige crème fraîche, notige walnoot. Een hap met alle drie de ingrediënten is een feestje en smaakt naar meer…..

Heerlijk als lunchgerecht of als hoofdgerecht bij een smeuïge aardappel-knoselderijpuree

 Ingrediënten voor vier:

  • 500 gram rode biet
  • 75 gram gepelde walnoten
  • 100 ml creme fraiche
  • pluk tuinkers
  • peper en zout

 Dressing, voor een fles vol:

  • 3 dl olijfolie,
  • 3 dl zonnebloemolie,
  • 2 dl appelazijn,
  • 1 dl appeldiksap,
  • 5 gedroogde tomaten op olie,
  • 1 bos peterselie,
  • 4 tenen knoflook,
  • peper en zout.

Biet julienne

Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de bieten en rasp ze grof of nog beter snij ze met de keukenmachine in julienne, dat zijn lucifer-dunne staafjes, Magimix heeft een speciale julienneschijf

Walnoten roosteren

Rooster de walnoten op een bakblik in 10 minuten bruin en geurig. Laat ze afkoelen.

Creme fraiche kloppen

Schep de crème fraîche in een kom en klop hem met de garde half stijf.

Dressing maken

De dressing: doe de gedroogde tomaat, peterselie, knoflook in de mengkom van de keukenmachine. Giet alle vloeibare ingrediënten bij elkaar in een maatbeker. Giet een scheutje in de mengkom. Pureer de vaste ingrediënten tot een fijne puree. Voeg scheut voor scheut de inhoud van de maatbeker toe. Laat nog even draaien, voeg peper en zout naar smaak toe.

Zorg voor een mooie presentatie voor je creatie

Giet een scheut van de dressing bij de bietjes. Meng goed en proef even of er nog wat zout bij mag. Leg de bietensla in een mooie bol op een serveerbord. Verdeel de walnoten over de bieten. Schep de lobbige crème fraîche over de sla. Maal er wat peper en zout overheen. Garneer met de tuinkers.

Eet lekker!

 

 


3 Comments

  1. Ria 10 februari 2013 @ 16:37

    Hoe lang moet de biet in de oven?

  2. natasja 10 februari 2013 @ 18:16

    Deze salade gaat met rauwe biet. Koken of in de oven hoeft dus niet!

  3. Henk vd Assem 9 mei 2013 @ 13:30

    Een heerlijke salade.
    Van harte aanbevolen

    Je kunt er zelf ook variaties op aanbrengen. Zo doe ik er zelf stukjes appel door

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |