Spruitjes in kruidige kokosmelk

Spruitjes. Er zijn vele redenen om ze wat vaker op het menu te zetten. Zo zijn het vitaminebommetjes. Een portie spruitjes bevat tweeënhalf keer meer vitamine C dan een sinaasappel. Maar daarnaast zijn ze -mits je ze lekker klaarmaakt- waanzinnig lekker. Zo ook in dit recept met kruidige kokosmelk! 

Spruitjes zijn de meest vitaminerijke wintergroente en zijn rijk aan vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en kalium. Een echte superfood dus en dat gewoon uit Nederland!

voor 4 porties

  • 200 g rooktofu
  • 4 eetl ghee
  • 200 g champignons
  • 600 g  spruitjes
  • 1 prei
  • 1 blikje kokosmelk
  • 2 eetl kuzu (of maizena)
  • 2 eetl paprikapoeder
  • 2 eetl komijnpoeder
  • zout naar smaak
  • 2 theel geelwortel
  • gemberrasp van  3cm gember
  • 3 teentjes knoflook
  • peper
  • een scheutje mirin
  • 100 g rucola

Bakken

Snijd de tofu in kleine blokjes. Maak de spruitjes schoon en halveer ze.  Snijd de paddenstoelen in kwarten. Was de prei en snijd deze in reepjes. Verhit de ghee in een wok en bak de tofu knapperig. Haal deze uit de ghee, laat uitlekken en zet weg. Doe hetzelfde met de paddenstoelen. Bak vervolgens de spruitjes 5 min met een deksel op de pan. Voeg de prei  toe en bak nog 5 min.

Binden met kuzu

Voeg de kokosmelk toe en een scheutje water totdat de groeten voor de helft onder staan. Maak een mengsel van kuzu en de kruiden met wat water. Voeg dit toe om te binden.

Warmen, garneren en serveren

Voeg de paddenstoelen toe en warm 5 min. goed door.Giet er op het laatst een scheutje mirin erbij en garneer het met de gehakte rucola. Serveer de rooktofu apart zodat de knapperigheid bewaart blijft.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |