Stamppot van pastinaak, wortel, butternut- pompoen en witte bonen.

Hoezo moet stamppot altijd met aardappel? Gebruik in plaats daarvan eens herfstige/winterse groenten als pastinaak, wortel en butternut. Het resultaat: een heerlijk verwarmend en zoet stamppotje.

Ook leuk: dit receptje is zeer budgetvriendelijk!

Recept voor 6 tot 8 personen (dus prima voor twee dagen of een groot gezelschap)

  • 400 g pastinaak
  • 400 g wortel
  • 400 g butternut
  • 2 uien, in plakken of fijngesneden
  • 1 eetl. boter, om te bakken (of plantaardige olie voor de veganisten)
  • 4 dl groentebouillon
  • 1 laurierblad
  • 350 gram witte bonen gekookt en uitgelekt
  • witte peper/zout

Bonen weken/koken

Week de witte bonen 12 uur van te voren en kook ze in 1,5 uur gaar. Voeg het laatste kwartier een snuf zout toe. Giet ze af.

Zachtjes fruiten maakt zoet

Was de pastinaak en de wortel en schil ze eventueel. Snijd ze daarna in stukjes of plakjes. Snijd de butternut in blokjes. Fruit de ui aan op een laag vuur, gedurende 15 minuten, voeg eventueel water toe wanneer het dreigt aan te bakken, zo wordt de ui heerlijk zoet.

Stoven

Doe de pastinaak, wortel en butternut in een grote pan en voeg de bouillon en het laurierblad toe. Stoof het geheel op een laag vuur in 15- 20 minuten gaar. Zorg ervoor dat er voldoende vocht is, voeg eventueel water toe. Doe na 10 minuten de witte bonen erbij en stoof deze de laatste 5 minuten mee. Giet de groenten af maar vang hierbij de bouillon op.

Stampen maar!

Voeg de gefruite ui toe en stamp alles goed door elkaar. Voeg zoveel bouillon toe tot je een smeuïge stamppot hebt. Breng de stamppot op smaak met witte peper en zout.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |