Stoofpotje van raapjes en witte bonen

Raapjes, in Nederland staan ze niet zo heel vaak meer op het menu. Toch zijn er vele verschillende soorten met verschillende smaken, allen met een typerend bittertje. Gele, paarse, witte en misschien wel de bekendste, de mei-raapjes, die witte met paarse knolletjes. In Frankrijk worden de jonge raapjes in een bosje bij elkaar gebonden en met loof en al verkocht. Met zulke jonge en verse raapjes hoef je niet zo heel veel te doen, ze zijn al overheerlijk als je ze met wat boter smoort en als bijgerecht voor vlees of gebraad serveert.  In dit recept worden ze samen met witte bonen tot een heerlijk stoofgerechtje verwerkt. Lekker met gebraden varkensvlees of varkensworst, de steranijs en citroen zorgen geven een verrassende diepte en frisheid aan het gerecht.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 gram raapjes
  • 2 el olie
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 blaadjes Salie
  • een paar takjes bonenkruid
  • 1 Steranijs
  • 400 gram geweekte en gekookte witte bonen of uitgelekt uit blik
  • 300 ml (zelfgemaakte) groentebouillon
  • peper en zout naar smaak
  • scheutje citroensap
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie

Je kunt dit stoofje uiteraard ook met andere (winter)groenten maken. Zo kun je je restjes groenten verwerken tot een geurig en kleurig gerecht.

Raapjes blancheren

Snijd de raapjes in kwarten of in parten, afhankelijk van de grootte.  Blancheer ze 3-5 minuten in kokend water met zout.

Smoren

Snijd de overige groenten fijn. Verhit wat olie in een braadpan met dikke bodem. Bak hierin de groenten aan en laat ze een paar minuten met het deksel op de pan smoren.

Stoven tot de rapen gaar zijn

Voeg de raapjes, bonen, kruiden en steranijs toe en wat peper en zout. Voeg vervolgens zoveel bouillon toe dat de groenten net niet onder water staan. Laat het gerecht stoven totdat de rapen gaar zijn. Laat de saus eventueel nog inkoken tot de gewenste dikte en breng op smaak met peper en zout. Roer er een scheutje citroensap door en strooi tot slot de peterselie erover.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |