Taartje van bataat met romige preivulling en een frisse koolrabi-peer sla met Hollandse blauwe kaas

biologisch Taartje van bataat met romige preivulling en een frisse koolrabi-peer sla met Hollandse blauwe kaas

Taartjes van bataat met romige prei-vulling en een frisse koolrabi-peer sla met Hollandse blauwe kaas… wauw! 

  • 100 gram aardappel, grof geraspt
  • 100 gram bataat, grof geraspt
  • Peper en zout
  • 1 afgestreken tl aardappelzetmeel
  • Rasp van ½ citroen
  • 1 el olijfolie
  • 100 gram prei in ringetjes
  • 1 eidooier
  • 3 el slagroom
  • 1 volle tl zwarte olijventapenade
  • Sla:
  • 1 koolrabi
  • 1 rijpe peer
  • Dressing van: 2 el citroensap, 3 el olijfolie, 1 el fijngehakte rozemarijn, 1 tl honing, peper en zout
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 100 gram Hollandse blauwe kaas

(zoete) aardappel

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet 4 eenpersoons taartvormpjes in met wat olie. Schep de aardappel en bataat in een vergiet, meng met ½ tl zout. Laat een half uur staan. Knijp met beide handen het vocht uit de groente.

Taartbodem maken van… groenten!

Voeg citroenrasp, aardappelzetmeel, peper en olijfolie toe en meng goed. Verdeel over de vier vormpjes en duw de geraspte groenten goed tegen de bodem en de zijkanten aan. Bak de bodem in 15 minuten beetgaar. Haal de vormpjes uit de oven en zet ze even opzij en schakel de temperatuur terug naar 180 graden.

De romige preivulling

Blancheer de prei 1 minuut in kokend water en spoel onder de koude kraan de kook er vanaf. Knijp het vocht uit de prei. Meng de dooier met de room, de tapenade en wat peper, evt. wat zout en de prei. Roer goed door elkaar en verdeel de preivulling over de taartvormpjes. Bak ze nog 10 minuten en laat afkoelen tot lauw.

Spannend….

Nu komt een precair deel van het recept. Omdat de bodem niet gebonden is met bijvoorbeeld ei, is hij wat los (maar wel lekker knapperig) van structuur. Haal voorzichtig een mes langs de zijkanten en ga even langs de bodem, wip nu de taartjes voorzichtig uit de vorm en leg ze op een bord.

De koolrabi/peer sla

Schil de koolrabi, snij hem in kwarten en vervolgens in plakjes van 1 cm dik. Blancheer de groente 1 minuut in kokend water. Voeg de ingrediënten voor de dressing samen, klop even goed door en proef of hij goed op smaak is. Schenk de dressing bij de nog warme koolrabi en meng even goed. Laat verder afkoelen. Schil de peer en snij hem in partjes, snij de kaas in stukken. Schep de koolrabi op een bord, steek daar de peerpartjes tussen en verdeel de kaas ertussen, garneer met peterselie.

Geniet!


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |