Tarte Tatin met appel en dadelstroop

Oioioi wat een lekkere taart is dít! Ideaal voor als iets lekkers wil voor bij de thee (of een goed glas calvados) maar geen tijd of zin hebt om uren in de keuken te staan. En, je zou er haast ondersteboven van staan -maar dat doet deze tarte tatin al- het is nog suikervrij ook!

  • 500 gram appel
  • 4 blad bladerdeeg
  • 75 gram dadelstroop
  • 50 gram boter, + wat extra voor het insmeren van de taartvorm
  • 1 ei

Dadelstroop met boter koken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schep de dadelstroop en boter in een pannetje. Breng het rustig aan de kook en laat de boter smelten, haal dan de pan van het vuur af.

Appeltjes met stroopmengsel

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij de parten in plakjes. Vet de zijkant van een taartvorm, van ongeveer 22 cm doorsnee, in met wat boter. Schik de appelpartjes in een taartvorm met een doorsnede van 22 cm. Schep het stroopmengsel over de appelpartjes.

Bijna klaar!

Rol de bladerdeeg uit tot een vel dat een paar cm groter is dan de doorsnede van de vorm. Leg het bladerdeeg over de appeltjes, stop hem aan de randen goed in en vouw het overtollige deeg terug. Klop het eigeel los met een scheutje water en kwast hier het deeg mee in.

Nu mag de oven het werk doen

Bak de taart in 30 minuten gaar en goudbruin. Laat hem 15 minuten afkoelen, snij de randen los. Leg een bord over de vorm heen en keer de vorm+bord om en stort zo de taart op het bord.

Tip van de kok: Serveer met een lekkere dot (met ahornsiroop gezoete) slagroom!

Eet heerlijk!

 


4 Comments

  1. Elly van Kranen 6 april 2013 @ 08:14

    Zou het ook met Ahornsiroop kunnen, denk je? Is wat dunner dan dadelstroop denk ik….

  2. natasja 6 april 2013 @ 19:17

    Lisette Bossert: ‘lijkt me geen probleem, ahorn is wel veel zoeter dan dadelstroop dus ik zou wat minder gebruiken.’

  3. Elly van Kranen 12 november 2013 @ 11:56

    Nog even een vraagje. Leg je de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol je het dan uit of ‘plak’ je ze aan elkaar?

  4. Lisette Bossert 19 maart 2014 @ 13:01

    je kunt de plakjes beste op elkaar leggen en dan uitrollen.

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |