Tuinbonen met ‘Franse’ dressing

Tuinbonen, als je net als ik decennialang geen tuinbonen at omdat de herinnering aan die melige saaie doorgekookte grote bonen uit je jeugd je zeer levendig bijbleef, heb je heel wat gemist. Tijd om daar verandering in aan te brengen. Verse tuinbonen zijn namelijk lekker aards en hebben die prachtige intens groene kleur, dat combineert prachtig met allerlei andere zomersmaken. Je kunt de hele kleintjes al rauw eten of tot een smeuïge tuinbonendip omtoveren met wat citroensap, olijfolie en knoflook. Zijn ze al wat groter dan blancheer je ze kort en verwerk je ze in dit fris-zure romige tuinbonengerecht.

Nodig:

  • 1 kilo tuinbonen (na doppen houd je ongeveer 1/3 over)
  • 2 sjalotjes fijngehakt
  • 100 gram spekblokjes
  • 1 hardgekookt ei
  • 3 el witte wijnazijn of appelazijn
  • 3 el olijfolie
  • 1 el mosterd
  • 2 el citroensap
  • zout en peper

 (dubbel)dop

Dop de tuinbonen, de grotere bonen eventueel een tweede keer.

spekjes bakken ei prakken

Verhit een koekenpan en bak daarin de spekblokjes op laag vuur knapperig. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Prak het ei kruimig.

dressing maken

Klop van de azijn, olie, mosterd en citroensap een romig mengsel, voeg zout en peper toe naar smaak. Schrik niet, het is de bedoeling dat het lekker zuur is! Meng de dressing in een schaal met de sjalotjes, ei en spekblokjes.

blancheren

Blancheer vervolgens de tuinbonen een paar minuten in kokend gezouten water. Giet ze af en meng direct door de dressing, zodat de smaken goed in de boontjes trekken. Serveer direct bij geroosterde kip of een gebakken visfilet.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |