Uienbroodtaart

Biologische uien

Uien, iedereen gebruikt ze, maar ze spelen zelden een hoofdrol in de keuken. En dat terwijl ze zo lekker zijn, je hoeft maar een ui in wat olie te bakken en de geur alleen lokt nieuwsgierigen naar je keuken. Ui combineert heel goed met allerlei ingrediënten, het geeft een pittige, zoetige of hartige basis aan gerechten, al naar gelang het type ui. Met de gewone Hollandse ui kun je heel goed een prachtig Mediterraan gerecht maken: de Zuid-Franse Pissaladière of uientaart. Benodigdheden: uien en brooddeeg. Een superbiobudget gerecht en o zo lekker. De combinatie van de zacht zoete uien met de zoute ansjovis is hemels. Serveer als lunchgerecht met een groene salade of snijd in kleinere stukjes voor bij de borrel.

Meer UItstekende recepten vind je in het boek BioBudget!

Brooddeeg basisrecept (voor een grote of twee kleinere  uientaarten / ca. 8 personen)

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gedroogd gist
  • 300 ml warm water
  • 1 theelepel zout
  • enkele scheuten olie

Meng alles in een kom tot een bal en kneden maar. Kneden, kneden, kneden is het devies. Maak die glutenspiralen zo lang mogelijk! Mijn beste vriend in deze is mijn broodbakmachine waar ik nooit brood in bak, maar mijn pizzadeeg in laat mengen, kneden en rijzen. Ik ben namelijk liever lui dan moe. Maar dit is geen vereiste. Kneden dus en dan een uurtje laten rusten. De helft van het deeg zo dun mogelijk uitrollen en op de met bakpapier beklede bakplaat leggen. Herhaal dit voor de rest van het deeg op een andere bakplaat.

Uienmengsel

  • 4 el. olijfolie
  • 1 kg uien, in dunne, halve ringen
  • zout & peper
  • 1 tl. tijm
  • ansjovis in blik
  • 15 zwarte olijven
  • 1 teen knoflook, gehakt

Verwarm de oven voor op 225 ˚C.

Verhit de olie in een ruime koeken- of hapjespan met deksel. Bak de uien op laag vuur in ca. 30-40 minuten totdat ze gaar en glazig zijn. Roer regelmatig om zodat ze niet bruinen. Ze worden zo langzaam zacht en zoet. Voeg peper en zout naar smaak toe.

Verspreid het uienmengsel uit over het deeg op de bakplaat. Verdeel de ansjovis en olijven erover. Bestrooi met wat extra peper en de gehakte knoflook. Bestrooi met tijm.

Zet in de oven en bak ca.15 minuten of totdat de broodranden goudbruin gekleurd zijn.


1 reactie

  1. Inostrate 22 september 2016 @ 10:16

    Lekker smakelijk recept!

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |