Uientaart met tijm

Een uitgelezen taart voor een druilerige dag, de zoete kruidig gestoofde uien smaken naar zon en warmte……. Een  frisse sla met geitenkaas en een goed glas rode wijn maken het helemaal af!

Brooddeeg:

  • 300 gram bloem
  • 6 g droge gist
  • 1 tl rietsuiker
  • ½ el zout
  • 1 dl lauw water
  • 1 dl lauwe melk

Vulling:

  • 800 gram uien, wit/rood/sjalot of een mengsel
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • Peper en zout
  • 2 rijpe trostomaten
  • 2 el lekkere zwarte olijven op olie
  • Paar takjes tijm voor de garnering

Het brooddeeg

Stort de bloem in een bergje op het keukenblad. Maak een holletje in het midden en giet daar het water in en voeg suiker, zout en gist toe. Laat heel even staan en roer dan rustig met de vingers van een hand de bloem door het water. Voeg scheut voor scheut de melk toe en kneed en meng tot een stevig deeg. Kneed het deeg nu gedurende minimaal 10 minuten stevig door.

Als je het uit elkaar trekt moet het deeg niet breken maar als een stuk kauwgum uitrekken. Heb je dit stadium bereikt dan is het brooddeeg klaar.

Leg het in een met bloem bestoven kom met een vochtige theedoek erover en laat het in anderhalf uur verdubbelen in omvang.

De vulling

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de uien en knoflook en snij ze in dunne plakken. Verhit een grote koekenpan op halfhoog vuur. Voeg de uien en knoflook toe en bak ze in ongeveer 10 minuten glazig en goudkleurig. Roer regelmatig om bruinen te voorkomen. Voeg tijm en wat peper en zout toe en een scheutje water. Roer de boel nog even goed door en zet het vuur laag. Laat de uien verder gaar stoven tot al het vocht verdampt is, het moet een soort jam-achtige massa worden, dik, gaar en heerlijk zoet-kruidig geurend. Proef of de uien goed op smaak zijn en voeg eventueel nog wat peper of zout toe.

Hoppa de oven in!

Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet die in met olijfolie. Rol het deeg uit en leg het op de bodem. Schep de uien op het deeg. Snij de tomaten in dunne plakjes en verdeel die over de buitenste rand van de uienvulling. Druppel nog wat lekkere olie over de taart en bak hem in 35 minuten gaar en geurig. Schep de olijven op de taart en garneer met wat verse tijm. Een uitstekende maaltijd gewenst!


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |