Van uien-quiche tot uien-tempura

biologische ui

2012 zal de boeken ingaan als een goed uien-jaar. Misschien wel té goed. Boeren blijven zitten met hun uien. In Amsterdam wordt zelfs een uienfeest georganiseerd waar een kwart miljoen uien worden weggegeven om maar niet te worden weggegooid. Uien zijn dit voorjaar dus goedkoop en soms zelfs gratis maar in ieder geval heel erg biobudget. Marion Pluimes, onder andere van De kleine vegetariër, had nog een paar fantastische uienrecepten op de plank liggen die ze graag met jullie deelt! Wat dacht je van uien-quiche, tempura van ui, uienboter en een geurige uiensoep!

Quiche van uien

In tien stappen tover je een heerlijke uien-quiche op tafel!

  • 4-5 plakjes volkoren bladerdeeg
  • 6 uien
  • 100 g spek of rooktofu
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetl. roomboter
  • 3 eieren
  • 125 ml slagroom
  • peper
  • nootmuskaat

1. Verwarm de oven voor op 200°c.
2. Beboter een springvorm en bedek deze met het bladerdeeg.
3. Schil de uien en snij ze in ringen.
4. Snijd het spek of tofu in blokjes en pers de knoflook.
5. Verhit de roomboter en bak hierin het spek uit of bak de tofu knapperig.
6. Schep het spek eruit en fruit in het overgebleven vet de uien en de knoflook bruin.
7. Schep de uien uit de pan en meng deze met het spek.
8. Doe dit in de taartvorm.
9. Meng eieren met slagroom en specerijen, goed losroeren. Giet dit over het uimengsel.
10.Bak de taart gaar in 40 min.

Uientempura

Tempura, je kan het gebruiken als Japanse delicatesse maar als snack bij een koud biertje doet ie het ook heel goed!

  • 2 grote uien
  • 150 g gebuild meel
  • 2 theel bakpoeder
  • 2½ dl koud water
  • lavas
  • geelwortel
  • komijn
  • peper
  • kruidenzout
  • frituurolie

1. Maak een deegmengsel wat als een lint van de lepel loopt en laat dit 15 min rusten.
2. Schil de ui en snijd in ringen. Doop de ringen zorgvuldig in het deeg. Frituur dit in de olie tot goudbruin.

Uienboter

Boter zonder zuivel maar met ui. Klinkt gek maar is heel lekker en biobudget! Probeer maar!

  • 2-3 uien, geschild en in stukken gesneden
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel zout

1. verhit een pan en doe de olie en uien erin
2. bak deze kort in de olie
3. voeg zout toe
4. laat dit met de deksel op de pan op een laag vuur garen in 30-45 min
5. duw door een zeef

Uiensoep

In deze soep kan je je ui wel kwijt! Wel liefst een kilo heb je er voor nodig. Maar dan heb je ook wat! Heb je een grote vriezer dan kan je ook daarvoor koken. Altijd fijn om een lekkere soep achter de hand te hebben als je geen zin of tijd hebt om te koken.

  • 2 liter water
  • 1 ui
  • 1 stukje wortel
  • 1 stukje prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 blaadje laurier
  • 1 stukje foelie
  • 1 jeneverbes
  • 1 kg uien
  • 4-6 eetlepel boter
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 1-2 dl rode wijn
  • 1/3-1/2 dl tamari
  • peper
  • zout

1. Breng het water aan de kook.
2. Borstel de ui, wortel en prei goed schoon, dus niet schillen.
3. Snijd de ui en de prei doormidden en rooster ze in een droge pan tot ze lichtbruin kleuren.
4. Snijd de bleekselderij in grove stukken en voeg samen met de ui, prei, wortel, laurier, foelie en jeneverbes aan het water toe en laat dit 1 uur trekken.
5. Zeef de bouillon.
6. Snijd de uien in dunne ringen en bak ze mooi bruin in de boter. Gebruik zo nodig wat meer boter.
7. Voeg de overige ingrediënten er aan toe en laat de soep 5-10 min zachtjes trekken totdat de uien mooi zacht zijn.
8. Breng verder op smaak met peper en zout.
9. Dien op met een gegratineerd sneetje brood.

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |