Vanillecake met citroenhoninghangop en ingemaakte (kwee)peer

Een beetje van toen met een vleugje van nu: Een combi van het beste van beide komt  terug in het nieuwe kookboek van Lisette Bossert! Het boek Aan tafel! komt in het voorjaar van 2013 uit maar nu mag je er al letterlijk een beetje van proeven!

Voor de cake:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram zachte boter
  • 250 gram suiker
  • 5 eieren
  • snuf zout

Voor de hangop:

  • 1 liter volle yoghurt
  • 125 ml slagroom
  • 1 geraspte schil van 1/2 citroen
  • 2 el. acacia honing

Voor de kweeperen:

  • 1 kg kweeperen of stevige conference peren
  • 3 dl appelazijn
  • 1 dl water
  • 400 gram suiker
  • 4 peulen kardemom
  • schil van 1/2 citroen

Piece of cake

Verwarm de oven voor op 160 graden. Mix de boter met suiker tot een romige zacht gele massa en voeg een voor een de eieren toe. Spatel het bakmeel en zout erdoor e schep in een beboterde cakevorm. Bak de cake in ruim een uur gaar. Steek een houten satéprikker in de cake, is hij schoon dan is ie klaar.

Hang op

Leg een vochtige theedoek in een vergiet en zet het vergiet op een schaal. Schenk de yoghurt in de theedoek en laat hem een nacht uitlekken. Klop de slagroom stijf en spatel met citroenrasp en de honing door de uitgelekte yoghurt

Maak ze in

Schil de peren of kweeperen en snijd ze in kwarten. Breng water, appelazijn, kardemom, citroenschil en suiker aan de kook. en laat de suiker smelten. Voeg de peren toe en laat ze gaar en glazig koken. Verwijder de peren en laat de siroop nog 10 minuten inkoken. Schep de peren in brandschone potten en schenk de siroop erop. Laat alles afkoelen. Je kan het nu maanden bewaren! Lisette Bossert heeft de kweepeer op zoet-zure saus  in het najaar ingemaakt en staan in haar kelder.

 

 

 


2 Comments

  1. Monique van der Starre 7 mei 2012 @ 08:18

    Niet te versmaden. Ik heb het geheel mogen proeven tijdens onze cursusdag Voeding en Visies waar Lisette een informatiestand en kleine proeverij had. Mjammie!

  2. Monique van der Starre 7 mei 2012 @ 08:21

    Zalige combinatie. Heb mogen proeven van deze heerlijkheden omdat Lisette een informatiestand en proeverij had tijdens onze cursus Voeding en Visies. Mjammie!

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |