Vegetarische erwtensoep

Bbbuiten koud? Binnen erwtensoep! En dat het prima vegetarisch kan, bewijst chef Marion Pluimes met dit heerlijke biologische erwtensoep-recept! De zachte knolselderij, peen, de beetgare prei, de knapperige noten en het rooksmaakje van de tofu… heerlijk! En nog lekkerder als het het een nachtje laat staan.

  • 500 gr spliterwten
  • 5 blaadjes laurier
  • 5 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • 4 cm kombu (te koop in natuurvoedingswinkels)
  • 3 stukjes foelie
  • ¼ steranijs
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • ½ knolselderij
  • ½ bleekselderij
  • 50 g roomboter
  • zout
  • peper
  • 250 gr rooktofu
  • 50 g hazelnoten
  • 3 eetl havervlokken grof
  • miso, melasse of tamari

De spliterwten koken

Zet de spliterwten op met 2 ltr water, laurier, kruidnagels, jeneverbessen, kombu, foelie en steranijs. Kook dit op een laag vuur gaar in ongeveer 1 uur. Verwijder de kruiden en kombu (bewaar deze tot de volgende soep of bouillon die je gaat maken).

De groenten koken

Maak alle groenten schoon. Snijd de ui in reepjes, de prei in halve ringetjes, de peen in halve schijfjes, knolselderij in blokje en de bleekselderij in schijfjes. Verhit de helft van de roomboter in een soeppan van 3 ltr, fruit hierin de ui met een flinke snuf zout goudbruin. Voeg de peen toe en bak mee. Dan voeg je de knolselderij toe en eventueel wat water. Dan mag de  bleekselderij  erbij en zoveel water dat de groenten nét niet onder staan. Breng alles aan de kook en laat 10 min met de deksel op de pan koken.

Rooktofu bakken, hazelnoten en havervlokken roosteren

Snijd intussen de rooktofu in blokjes, niet te groot, het moet er een beetje aantrekkelijk uit zien op je lepel. Bak de tofu op een hoog vuur in de rest van de roomboter tot knapperig en zet weg. Rooster de hazelnoten en de havervlokken op een laag vuur tot ze heel lichtbruin zijn. Hak dit grof.

Samenvoegen en smullen maar!

Voeg de gekookte groenten bij de gare erwten (met het vocht erbij) met de prei. Breng weer even aan de kook. Bepaal of de dikte goed is en breng op smaak met peper, zout, miso, melasse of tamari. Voeg de tofu toe en warm even goed door. Opdienen met de hazelnoten en havervlokken.

 

 

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |