Venkel met vis in kruiden en blauwe druiven.

Weer zo’n fijn recept van kookboekschrijver Annette van Ruitenburg: Venkel met vis in kruiden en blauwe druiven. Lekker met gebakken frietjes van zoete bataat. En eventueel een salade van radicchio (radicchio fijnsnijden, mengen met citroensap, blokjes appel, walnoot, walnoot-olie een scheutje olijfolie en losse walnoten).

  • 4 kleine venkel knollen
  • 4 takjes tijm
  • 1-2 el citroensap
  • 4 stukken gefileerde vis ( bijvoorbeeld schar, bot of schol niet duur en een heerlijk)
  • Peper/zout Olijfolie (+ evt. boter)
  • 100 gram blauwe druiven
  • Evt. gedroogde dragon

Venkel snijden

Was de venkel en haal het fijne groen er af, bewaar dat. Snij de venkel eerst doormidden in de lengte en snij dan de stronk eraf en vervolgens in plakken van ongeveer 1 cm.

Venkel koken

Was de tijm en doe deze met het citroensap een brede pan. Doe daar vervolgens water op tot de tijm onder staat. Voeg een snuf zout toe en breng het aan de kook. Wanneer de vloeistof kookt, kan de venkel erbij. Laat het ongeveer 3 minuten garen. Neem vervolgens de venkel uit de pan en laat ze uitlekken. Laat het kookvocht inkoken en hou deze warm.

Grillen

Bak vervolgens de visfilet in olie met eventueel wat boter. Bak vervolgens de venkelplakken kort op een grillplaat of in een grillpan. Leg de venkel en de vis op een voorverwarmd bord.

Druiven koken

Voeg de druiven toe aan het kookvocht en breng het opnieuw aan de kook. Laat het even doorkoken zodat er een saus ontstaat. Breng het op smaak met zout en peper. Verdeel de saus over de borden waar de vis en de venkel op liggen. Garneer met het overgebleven venkelgroen en eventueel dragon.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |