Wilde bramenjam (of compote) zonder suiker

Zo tegen het einde van de zomer en het begin van de herfst is de ideale tijd om tijdens een (bos)wandeling bramen te vinden ( of om gewoon die bramenstruik uit je tuin leeg te plukken). Je loopt kans wat schrammetjes op te lopen bij het plukken maar dat is voor dit bramenjam-zonder-suiker-recept het zeker wel waard!

Tip! Met een leuk etiketje en/of een stoffen hoesje is je potje bramenjam een leuk (en lekker) budgetkadootje.

  • 1 kg (wild geplukte) bramen
  • 2,5 dl appeldiksap of agavesiroop
  • 15 gram marmello zonder suiker (te koop bij de bio-winkel)
  • 4 potten met inhoud van 250 ml

Je kunt natuurlijk ook een heerlijke compote maken, voor door de yoghurt of vla, daarvoor verminder je de marmello naar 10 gram.

Jampotten steriliseren

Leg de potten en deksels in een grote pan. Voeg een schep soda toe en zoveel water dat de potten helemaal onder staan. Breng het water aan de kook, leg de deksel op de pan en zet het vuur uit. Haal na 10 minuten de potten en deksels met een tang uit het hete water en spoel ze goed schoon onder de hete kraan. Leg de deksels en potten met de open kant naar beneden op een schone theedoek.

Jam(mie)

Doe de bramen met 1,5 dl diksap in een pan en breng het aan de kook. Meng de marmello met de rest van het diksap en roer het tot een egale massa. Voeg marmello-mengsel toe aan de kokende bramen en roer goed door. Breng het fruit opnieuw aan de kook en laat 1 minuut flink doorkoken. Giet de kokendhete jam in de potten en draai de deksels erop. Zet de gevulde potten op hun kop op de theedoek, laat ze 10 minuten zo staan, nu is de jam gesteriliseerd en lang houdbaar.

Wanneer je de pot eenmaal geopend hebt bewaar hem dan in de koelkast.

 


3 Comments

  1. sabrina 20 augustus 2013 @ 08:14

    super lekker!!

    snel klaar, super simpel, super lekker en gezond!
    wat wil een moderne werkende moeder nog meer?
    echt een aanrader.

  2. corinne 19 augustus 2015 @ 09:15

    Hi Lisette,

    Geweldig!! Zo makkelijk en heeel lekker!
    Bedankt voor je recept!
    Ik zit nu aan de latte en cracker met mijn zelfgemaakte bramenjam,

    Groeten Corinne

  3. Paula 26 augustus 2015 @ 08:26

    Het is een super handig en goed recept ook de beschrijving voor het steriliseren van de jam potjes is fijn.Ik heb inmiddels al veel jam van verschillend fruit gemaakt en heb daarbij steeds het basisrecept aangehouden met een prima resultaat.
    Ook het plukken van de bramen in het wild geeft veel voldoening. Nu even wachten tot de vlier wat meer gerijpt is bij mij in de buurt.

Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |