Zoetzure kerriebonen

We zijn nu helemaal in de bonen! Ze zijn nu op zijn best, met dit recept maken we er een Oosters gerechtje van. Dit receptje van kookboekschrijver Annette van Ruitenburg is heerlijk met rijst en eventueel vis maar een salade kan ook, dan is het een geheel vegetarisch gerecht.

  • 1 kg sperziebonen
  • 2 eetlepels boter en of olijfolie
  • 2 grote uien, in dunne ringen
  • 100 gram bospeen, in dunne plakjes
  • 1 pastinaak, in blokjes
  • 1 theel. zeezout
  • 3½ dl witte wijnazijn
  • 1 eetl. bloem
  • 2 theel. kerriepoeder
  • ¼ theel. geelwortel (kurkuma)
  • 2 theel. Javaanse suiker of honing
  • Variant, blokjes pompoen vooraf gegaard kan ook, eventueel in plaats van wortel en pastinaak.

Aan de slag!

Haal de bonen af en breek ze doormidden. Breng het water aan de kook, voeg zeezout toe en kook hierin de sperziebonen voor 5 minuten. Giet ze af en laat het uitlekken.

Smelt boter of verwarm de olie op een laag vuur, bak de uien hier in aan. Doe daarna de bospeen en pastinaak erbij, voeg beetje zout toe en bak dit gedurende een minuut of 10. Doe dan de bonen erbij en bak nog even mee.

Vermeng de azijn met bloem, kerriepoeder en Javaanse suiker of honing en doe dit bij de bonen in de pan. Laat alles nog een minuut of vijf doorgaren. Let op dat het niet te droog wordt, voeg eventueel nog wat gekookt water toe.


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |