Zomerse citroentaart

De aangegeven hoeveelheden zijn goed voor twee biologische citroentaarten. Lijkt veel maar hij is zo lekker dat je beter maar niet te weinig kunt hebben! En dan is ie ook nog eens geschikt voor hen die geen enkelvoudige suikers en zuivel willen eten of kunnen verdragen. Wil je hem ook geschikt maken voor glutenvrij dan vervang je gewoon de havervlokken door rijste- of gierstevlokken!

Voor je natje

  • ¼ kop maïskiemolie
  •  ¼ kop ahornsiroop
  • ¼ kop appelsap

& voor je droogje

  • 8 kopjes havervlokken al dan niet gemengd met een mengsel van geroosterde noten, zoals walnoten, hazelnoten en amandelen (of kant en klare granola)

Vulling:

  • 2 koppen rijste-, soja- of havermelk
  • 2 koppen appelsap
  • ¾ kop rijststroop
  • ¾ kop ahornsiroop
  • ¾ kop citroensap en citroenrasp
  • ¾ el agar agar poeder
  • ½ tl zeezout
  • 1 el vanille extract
  • 6 el arrowroot (of maïzena)

Topping:

  • 2 pond tofu
  • 1 kop ahornsiroop
  • 1/8 kop rijstemelk
  • ¼ tl zeezout
  • 1 el vanille extract

Decoratie:

  • Citroen, geraspte schil of halve maantjes

 

Vet & verwarm

Verwarm de oven voor op 160 à 170 graden Celsius. Vet twee ronde bakblikken in met wat plantaardige olie.

Bereik de bodem

Doe acht koppen van het havervlokken en notenmengsel – een kop heeft een inhoud van 220 ml – of granola en de natte ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine. Mix deze massa gedurende vijf tot 10 seconden tot een grove korrelige substantie die aan elkaar kleeft. Als het niet teveel aan elkaar kleeft, voeg dan evt. nog wat water toe. Andersom als het mengsel nog te vochtig is, voeg dan nog wat havervlokken of noten toe. Doe vervolgens het mengsel in de bakblikken en spreid het uit over de bodem en zijkanten. Duw goed aan zodat het goed stevig is. Bak de bodems gedurende zeven minuten.

Bak ze niet te lang, want ze worden anders heel hard en moeilijk te snijden.

Haal de bakblikken uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

Vulling

Rasp de citroen. Pers uit diezelfde citroen(en) ongeveer ¼ kop citroensap. Doe vervolgens alle ingrediënten voor de vulling in een pan (m.u.v. de arrowroot) en breng deze aan de kook. Los de arrowroot op in het appelsap en voeg dit toe aan de vulling in de pan. Laat het gedurende een paar minuten sudderen, terwijl je af en toe roert. Laat het mengsel vervolgens 15 minuten afkoelen.

Arrowroot is een fijn, wit, neutraal smakend poeder en wordt verkregen uit de wortelstok van  de Westindische pijlwortel. Het wordt gebruikt als vegetarisch bindmiddel

Giet de vulling in het bakblik met de haver/notenbodem en plaats hem in de koelkast om te harden.

Topping

Doe alle ingrediënten voor de topping in een keukenmachine en mix ze totdat ze smeuïg zijn. Indien nodig, gebruik dan een rubberen spatel om het beter te pureren. Smeer de topping bovenop de vulling en maak het met een spatel glad.

Decoreren

Snijd de citroen in schijfjes en snijd deze weer in 1/8 maantjes. Decoreer door de maantjes op de topping van tofu crème te leggen.

Zet hem weer in de koelkast. Serveer koud.

 

 


Leave a comment

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |