Courgettes productieve gulzigaards

courgette biobudget

Courgettes zijn gulzige maar ook zeer productieve planten. Behalve buiten het seizoen koop ik dan ook nooit courgettes in de winkel. Er gaat geen jaar voorbij dat ik courgettes uitdeel en dat allemaal van 1 of 2 planten.

Zon, mest en water

Courgettes groeien snel. Daarvoor hebben ze veel warmte, mest en water nodig. Als je kiest voor zaaien vanaf 20 mei tot eind juni dan kan je na zes weken al de eerste courgettes oogsten. Zorg voor een hoge temperatuur bij het zaaien, bij de opkweek en tijdens de teelt. Kies bij voorkeur een plekje uit de wind en in de zon. Voorzie dit plekje vooral van voldoende compost of organische mest. De grote bladeren verdampen zeer veel vocht en de snelgroeiende vruchten kunnen alleen maar zwellen als ze voldoende water opnemen. Water geven is dus een must. Het liefst in combinatie met wat mest.

Zaaien

De courgettezaden komen bij een temperatuur van meer dan 20 graden na 5 dagen op. Zaai bij voorkeur eerst in een potje. Duw het zaadje 1,5 tot 2 cm diep, schuin met de punt naar beneden. Daarna lichtjes bevochtigen is voldoende. Het water mag zeker niet door de pot lekken. Overtollig vocht zou ervoor zorgen dat de ontluikende kiem rot. Plant uit als de plantjes vier blaadjes hebben. Let op courgettes kunnen absoluut niet tegen nachtvorst.

Als je een keer vroeg en een keer laat zaait (eind april en eind juni) pluk je in augustus en september nog de vruchten. De gulzige, snelle courgetteplant verslijt namelijk ook snel. De groei van oudere planten stagneert, waardoor ze vatbaarder zijn voor witziekte (echte meeldauw). Ik doe zelf niks aan deze schimmel en cervang ze door verse planten.

Doorplukken

Als je wil dat de planten goed blijven doorgroeien, moet je  regelmatig de courgettes oogsten (15-20 cm groot). Bovendien zijn kleinere courgettes het lekkerste. In enkele dagen tijd kan een kleine courgette een kanjer worden die de plant volledig uitput. Regelmatig oogsten  bevordert de productie van nieuwe bloemen en vruchten. Zo’n grote vrucht leent zich overigens altijd goed voor courgettesoep of -jam.

Rot puntje

Hebben je vruchten last van rotte puntjes? Dan zijn ze niet goed bevrucht. Haal deze rotte exemplaren weg, ze steken gezonde vruchten aan. Hopelijk doen de bijen hun werk volgende keer beter. Je kunt ook met een penseeltje langs de mannelijke en vrouwelijke bloemen, maar mij is dat teveel gedoe. Om problemen met rotte vruchten te voorkomen, kun je beter water tussen de planten en aan de voet van de plant geven. Bij regenweer is er meer kans op rotte vruchten.

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |