Eten uit de vijver

 

Klikken voor opties

Vandaag heb ik voor het eerst in de vijver gezaaid. Nu ja, ik heb de waterkers te water gelaten. Waterkers is een vitaminerijk, kruidachtig moerasplantje dat je zowel binnen als buiten kunt kweken. Ik probeer het dus in de vijver. Wie weet wil het zelfs in een floating basket.

Natte bak

In een gesloten bak met natte grond kun je het hele jaar door binnen waterkers kweken. Doe je het buiten in de volle grond, wacht dan totdat de temperatuur minimaal zestien graden is. Zeg tussen van maart tot juli. Dan kunnen de zaadjes goed kiemen. Zaai in natte grond en bedek de zaadjes met een halve centimeter grond. Waterkers kun je niet teveel water geven. Een laagje modder zal eerder de groei van waterkers bevorderen dan tegen houden. Het is immers een moerasplantje. Het groeit zelfs onder water.

Oogsten Waterkers kiemt snel. Het vormt uitlopers die dicht bij de grond blijven. Zodra waterkers eenmaal aan het groeien slaat, ontstaan er ronde, sappige blaadjes aan dunne steeltjes. Al een paar weken na het zaaien kun je waterkers oogsten. Je kunt waterkers verschillende keren oogsten, want het blijft groeien als je de wortels laat staan.

Kwetsbaar

Waterkers is kwetsbaar. In een vochtige open plastic zak is waterkers in de koelkast één dag houdbaar. Maar waarom zou je dat doen? Zie je waterkers in het wild, dan is een goed teken, want waar waterkers groeit stroomt zuiver water. Plukken doe ik het in het wild niet, want als er vee langs de waterkant heeft gestaan heb je kans op parasitaire wormen. En die blief ik niet. Uit voorzorg kun je waterkers daarom koken, maar dat beperkt de mogelijkheden op je bord.

Op je bord

Waterkers kun je rauw gebruiken in salades of als garnering. Het heeft een frisse, peperige smaak. Ook is het mogelijk om van waterkers soepen of sapjes te maken. Waterkers smaakt lekker bij zowel vlees- als visgerechten. Ook biobudget heeft enkele recepten met waterkers, namelijk:

Soep van postelein (of waterkers, veld-of kropsla)

Salade van gort, aubergine en waterkers

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |