Kk…koude kas buiten, warme raamkas binnen!

Nu het buiten zo knisperend koud is, denk je niet meteen aan een moestuin. Een enkeling zal nog wat boerenkool of prei op het land of dak hebben staan, maar dat zijn de vaak gevorderden…

Groente kweken is vooruitzien

Wat kan je dan nu wel zaaien en eten? Kijk, dat zaaien is niet zo moeilijk, dat begint in januari al, maar voordat je dat kan eten… dat duurt wel even. De tuinboon (1) is zo’n mooi ding wat dat betreft. Deze kan je in een koude kas (2) of achter het raam in een potje opkweken. Als je ze nu in de grond steekt, dan kan je ze in juni eten. Groente kweken is dus vooruit zien. De slimme moestuinders hebben een koude kas waarin nu bijvoorbeeld nog veldsla, winterpostelein, snijbiet, rucola en peterselie staan. Prachtig en heerlijk, maar als je ze nu wil eten, had je ze in oktober moeten zaaien. Wat te doen als je snel biobudget wil telen en eten?

Goed nieuws

Kiemgroente uit de eigen gemaakte raamtuin is een oplossing! Boordevol vitaminen en mineralen om de koude dagen door te komen. Zaden kan je nu nog in de natuurvoedingswinkel krijgen of bijvoorbeeld bij de Bolster en Vreeken (3). Als je niet-biozaden (goedkoper) wil gebruiken, kan je bijvoorbeeld korianderzaad of mosterdzaad bij de Turk kopen en ze bio laten opgroeien.

Kant-en-klare raamtuin, makkelijk maar… duur

De Raamtuin in Nederland bestaat al even en internationaal zelfs nog langer. Neem bijvoorbeeld Windowfarm. Hier kan je vanaf $119.95  een Kit kopen, een ingenieus systeem waarbij het water omhoog wordt gepompt en automatisch water wordt gegeven aan de planten. Prachtig natuurlijk! Maar niet zo biobudget…

Biobudgetraamtuin: moeilijker maar leuk en… goedkoop

Omdat we nu op de kleintjes letten, laten we ons geld op de bank en portemonnee: we maken  er zelf een!

  • Verzamel plastic bakjes die waterdicht zijn en was ze af
  • Zoek in je naaidoos of ergens anders veiligheidsspeldjes. Geef bijvoorbeeld een veiligheidsspeldje van een vaantje een tweede leven
  • Prik deze aan de zijkanten van de bakjes. Zo kan je de bakjes aan de touwen hangen, maar ze er ook weer makkelijk af halen om te oogsten en opnieuw in te zaaien
  • Koop of verzamel touw of draad. In de touwtjes maak je lusjes waar de bakjes in gehangen worden. Bovenaan het venster maak je dan twee touwen vast
  • Haak je de bakjes in de lusjes en maak je de touwen onderaan ook weer vast, zodat het stevig hangt. Let met het afknippen op dat je het touw lang genoeg maakt, want de bakjes moeten er nog tussen
  • Let op dat je de lusjes op gelijke hoogte maakt, zodat ze niet al te scheef hangen
  • Doe de aarde eerst in de bakjes, dan (liefst biologische) zaadjes erop, klein beetje aanduwen en laten groeien
  • Regelmatig water geven met een plantenspuit

1.) Tuinboon bij de Bolster , bijvoorbeeld 2,39 euro per zakje, genoeg voor een gezin
2.) Koude kas wordt ook wel platte kas genoemd, je ziet ze vaak bij oude moestuinen, voorloper van de andere kassen.
3.) Kiemgroenten: zie www.bolster.nl/kiemgroenten of www.vreeken.nl (zoekterm kiemgroente)

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |