Klaproos op je brood

klaproos, papaver, maanzaad

Bloemen eten is helemaal hip. Maar wat dacht je van bloemzaden op brood? Hoe? Nou gewoon klaprozen zaaien. De zaden van de klaproos kom je bij iedere bakker tegen als maanzaad.

Allerarmste plaats

Je zaait de alom bekende klaproos in maart-mei of in september-oktober te plekke. Je harkt de grond wat los en strooit de zaadjes uit. Je kunt ze wat inharken of zaaien voordat het gaat regenen.

Kies een plekje waar veel zon komt. De klaproos groeit op allerarmste plaatsen en kan tegen droogte en hitte. Klaprozen houden alleen niet van heel veel vocht, dus daar waar soms plassen staan, groeien ze slecht. Je kunt het zaad zelfs uitstrooien waar al gras groeit. Klaprozen hebben geen verzorging nodig na het zaaien.

Zaaddozen

De bloemen ontwikkelen zaaddozen als ze uitgebloeid zijn. Die zaaddozen kan je verzamelen en drogen. Je maakt ze stuk en gebruikt de kleine ronde, donkerblauwe zaadjes volgend jaar weer. Je kunt de zaaddozen ook laten zitten, zodat de klaproos zich volgend jaar vanzelf verder uitzaait. Maar er is een lekkerder alternatief…

Maanzaad

De zaden van de klaproos zijn namelijk niets anders dan wat wij als maanzaad lekker vinden op ons brood. Als je de zaaddozen droogt dan laten de zaden los. Rammel maar eens met een zaaddoos. Maanzaad is oliehoudend. Daardoor kunnen de zaden de winter overleven; de olie beschermt ze tegen kapotvriezen. Als je maanzaad lang bewaard wordt het wat ranzig. Dan wordt namelijk de olie afgebroken.

Symbool

De zaden van de klaprozen blijven overigens wel jarenlang kiemkrachtig. Dus ranzig geworden maandzaad kun je rustig nog zaaien. De klaprooszaden ontkiemen wanneer ze na een lange periode van duisternis in het licht komen. Dat gebeurde op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog door de vele granaatinslagen. De eerste bloemen die tussen de kilometers loopgraven bloeiden waren de klaprozen. Daarom dragen op 11 november – Remembrance day – veel Britten een klaproos ter herdenking aan de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog.

Papaver

Waarom heten de zaden van de klaproos maanzaad? De klaproos wordt ook wel papaver genoemd. Het Jiddische woord voor papaver is maan. Blijkbaar is het ouderwetse woord in de loop van de tijd niet vervangen door papaverzaad of klaprooszaad. Ik denk dat de bakker om de hoek ook raar zou staan te kijken als je om klaproosbrood of papaverbrood zou vragen.

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |