Mais: vers is best!

Maïs is het allerbeste voorbeeld van een groente die je meteen van het land moet eten. Maiskolven die niet koel worden bewaard, verliezen in twee uur tijd tot 50% van het suikergehalte. Een goede reden dus om ze zelf in de moestuin te kweken. Bovendien is het makkelijk te telen.

Je kunt mais half april voorzaaien in een potje of wc-rolletje. Zaadjes 2 cm diep en twee in een potje. Licht vochtig houden is voldoende. Als de plantjes een week boven de grond staan, hou je de sterkste plant over. Maar vanaf mei kan je ook ter plaatse zaaien. De allerlaatste maïs zaai je het best ter plaatse begin juni. Een goede plant- of zaai-afstand is 60 cm x 30 cm of 45 cm x 45 cm.

Blokje

Je moet voldoende maisplanten kweken en ze liever in een vierkant blok dan in een rijtje zaaien of planten. De maisplanten moeten elkaar namelijk bestuiven door de wind. In een rijtje is de kans op bestuiving kleiner.

Hoe dat werkt?

Maïs is eenhuizig, met aparte mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen op één plant. Aan de top groeit de mannelijke bloeiwijze, de pluim. Aan de zijkant groeit de vrouwelijke bloeiwijze: de kolven, waarop de maïskorrels zitten en waaruit de stampers hangen, als een dik pak groene draden (kolfkwast). Die draden moeten het stuifmeel van de pluim opvangen.

De zaadvorming kun je beïnvloeden door voor en tijdens de bloei en bestuiving de planten water te geven. Omdat maiswortels diep zitten, kun je beter één keer veel water geven, dan vaker een klein beetje.

Oogst

Je maisoogst staat of valt met je timing. Als de groene draden uit de kolf donkerbruin verkleuren, kun je oogsten. Twijfel je, dan kan je eventueel spieken. Dat wil zeggen dat je aan de top van de kolf de schutbladeren uit elkaar haalt. De kleur van de korrels is dan geel tot zwak oranjekleurig. Wit is onrijp. Donker oranje is te rijp. Wacht je na het bruin worden van de de draden te lang met oogsten, dan krimpen de korrels en zijn ze taai. Een deel van de suikers is dan al omgezet in zetmeel. Dat gebeurt ook als je de rijpe kolven oogst en ze laat liggen. Een goede reden dus om niet te geduldig te zijn en je oogst direct op te eten.

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |