Wildplukken voor beginners: paardenbloem

In wildplukland zeggen ze wel eens ‘je kunt alles wat groeit en bloeit eten, maar sommige planten en paddenstoelen maar één keer…’ Rede genoeg voor veel wildpluk-leken om de natuur te mijden en toevlucht te zoeken in de (biologische) supermarkt waar je tenminste zeker weet dat die blauwe bes daadwerkelijk een blauwe bes is en niet een giftig broertje waar je skeletspieren van verlammen en je een langzame pijnlijke dood sterft… Voor al deze leken (en andere geïnteresseerden): er is  hoop. Want al weet je evenveel van natuur als mijn moeder van computers (ADSL…is dat een ziekte?), iedereen weet wat een paardenbloem is! En deze kun je veilig eten! En is behalve lekker ook nog eens reuze gezond!

Carpe diem en pluk de Taraxacum officinalis (ofwel paardenbloem)

Het vroege voorjaar is de beste tijd om paardenbloemblad te eten. Bij voorkeur voordat de bloem zich ontwikkeld heeft. Het heeft dan de beste smaak en de meeste voedingswaarde. In de late lente en in de zomer zijn ze ook te plukken alleen smaken ze dan wat bitterder. Pluk dan vooral de net ontkiemde blaadjes.

Ook de bloemen zelf zijn te eten. Neem dan het middelste van de bloem (het hooi) en gebruik het bijvoorbeeld ter garnering van de salade.

Paardenbloemen worden ook medicinaal gebruikt. Het helpt bijvoorbeeld de spijsvertering hetgeen mensen die een paar kilootjes kwijt willen, kan helpen.

Gij zult (niet) paardenbloem stelen

  • Stap 1: Zoek een paardenbloemrijk veldje waarvan je weet dat het niet vol pesticiden of hondenstront zit. Een eigen of een bevriende tuin kan natuurlijk ook.
  • Stap 2: Pluk je een ongeluk aan paardenbloemblad  (soms zijn de bladeren erg groot, dan ben je snel uitgeplukt voor een goede oogst) en bloemetjes voor de salade
  • Stap 3: Wassen en bereiden

En wat doe je er dan mee?

Je hebt een fikse oogst paardenbloemblad, kijkt er naar en haalt je schouders op. ‘Wat moet ik hier nou mee?’, denk je. Nou, er zijn tal van toepassingen! Dit bleek al snel toen José de Jong van Greenandthecities.nl de hulp van twitteraars vroeg toen ze dezelfde vraag had.

Lissette Kreischer alias @VeggieinPumps suggereert:

Een zomersoepje van maken met verse doperwten, citroengras en spinazie met wat sojaroom pureren!

@healingbigmama zegt hierover:

Vers in salade of soep. vochtafdrijvende thee

 

@TheHappyView tipt het volgende:

Als sla of stamppot rauwe paardenbloemblad (wel goed fijn snijden) HEERLIJK!

@mariakempers:

In elk geval thee! Is goed voor de lever

 

 

En @Oarsite:

je kan het eten als sla. Ben benieuwd naar andere oplossingen

 

Andere toepassingen van paardenbloemblad zijn:

  • siroop
  • jam
  • hartige pannenkoeken

Mis je een smakelijke toepassing? Tip biobudget dan! info@biobudget.nl

 

 

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |