Plan je groene vingers

biobudget tuinplan

Hoewel ik nog rucola uit eigen tuin eet door de belachelijk warme decembermaand, denk ik maar eens na over mijn moestuintje van volgend jaar. Met dit weer kan ik me heel goed voorstellen dat de tuinbonen binnenkort weer in de wc-rolletjes kunnen.

Hoe ziet jouw balkon of moestuin er volgend jaar uit? Wat wil je planten? Wat wil je eten komend seizoen? Daarvoor is een tuinplan handig. Daar kun je een hele studie van maken, maar je de juiste vragen stellen, helpt al een heel eind.

Waarom kweek je?

Het maakt nogal uit of je gewoon een leuke hobby wil en regelmatig iets wil oogsten voor een maaltijd of dat je helemaal zelfvoorzienend wil zijn in je eigen groenten. Of dat je het hele groeiseizoen verse sla uit eigen tuin wil eten of juist met een vriezer of weckpotten vol boontjes de winter wil overbruggen.

Wisselteelt

Nog een reden om over je tuin van volgend jaar na te denken is de wisselteelt oftewel de vruchtwisseling. Iedere groente groeit dan ieder jaar op een andere plek in je tuin. Als je elk jaar dezelfde groente op dezelfde plek zet, dan put je de bodem uit en geef je bepaalde ziektes en plagen de kans om zich makkelijker te ontwikkelen. Daarom is het verstandig om de groenten op wisselende plekken te kweken.

Het handigste is om je tuin in 6 tot 8 vakken te verdelen en de hoofdgroepen van planten daarover te verdelen. Als een vak te groot is voor één gewas, dan kun je die met andere gewassen combineren die dezelfde eisen aan de bodem stellen.

Hoofdgroepen

Daarom is het handig om te weten dat de gewassen in hoofdgroepen of families ingedeeld worden:

  1. Nachtschaden zoals aardappelen, tomaat, paprika en aubergine.
  2. Kruisbloemigen / koolgewassen. Dat zijn alle koolsoorten, maar ook radijs en raapsteel,
  3. Vlinderbloemigen / peulgewassen. Alle bonen en erwten.
  4. Bladgewassen zoals andijvie, peterselie, postelein, prei, radicchio, selderij, sla, snijbiet
  5. Vruchtgewassen, zoals warmte-minnende aardbei, courgette, komkommer, meloen.
  6. Wortelgewassen als knolselderij, koolraap, bietjes, pastinaak, schorseneer, worteltjes, rammenas.
  7. Meerjarigen gewassen als asperge, artisjok, rabarber, meerjarige venkel

Met acht vakken kun je alle groenten telen en twee vakken voor aardappelen bestemmen. Twee vakken aardappels, omdat je daar meer van gebruikt. Of verraad ik nu mijn Friese bloed? Misschien wil je helemaal geen piepers. Moet je er überhaupt niet aan denken om peulvruchten te telen. Of heb je een klein tuintje. Maak dan zoveel vakken als het je belieft.

Wat, waar en hoeveel

‘Wat wil je verbouwen en hoeveel wil je oogsten?´, zijn vragen die je kunt beantwoorden. Hoeveel tijd en ruimte heb je? Met een grote tuin en weinig tijd kweek je makkelijk voor een winter aardappelen of heel veel pompoenen. Heb je de discipline om in de zomer iedere dag water te geven? Ik dus niet.

De essentie van een tuinplan is dat je a. bedenkt wat je wil en b. dat planten niet vier jaar op dezelfde plaats staan.

Lunchpauze

Het maken van een plan vraagt om keuzes. Wil je graag bijzondere groentes kweken die je in de winkel moeilijk kunt krijgen? Of planten die relatief duur zijn om te kopen. Zo vind ik niets zo lekker als in lunchpauze even soep of omelet met verse courgette bereiden. Of van een verse maiskolf knagen. Van beide had ik vorig jaar te weinig. Dus dan weet je wat er in mijn tuinplan staat.

Verder willen de rode bietjes bij mij al jaren niet aarden. Dus die sla ik maar eens een jaartje over. Het zelfde geldt voor de spinazie. Maar juist weer niet voor de raapsteeltjes! Radijsjes lijken me ieder jaar weer lekker. In de praktijk eet ik nog geen 10% van wat ik zaai. Het loof eindigt doorgaans met knoflook in de soep. Van rucola heb ik eigenlijk altijd te weinig.

Beton

Een plan helpt me om dat soort vragen te ordenen. Kortom ik vind het handig om mijn moestuin te plannen, maar ik beschouw het plan niet als in beton gegoten. Mijn eigen plan wijzigt elk seizoen wel een aantal keer. Je moet ergens beginnen in een nieuw seizoen.

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |