Koken zonder koken

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn: koken zonder koken. Dat is het ook want een beetje koken hoort er toch wel bij. Maar er zijn meerdere methoden om de kooktijd flink te verkorten en waarbij aanbranden van eten tot de verleden tijd behoort. De meest eenvoudige manier is simpelweg bij het koken van quinoa, rijst, pasta etc. het gas na een paar minuutjes goed koken uit te zetten.  Laat het (met goed sluitende deksel) staan en het wordt vanzelf gaar. Maar er zijn nog meer manieren!

Hooikist

Je brengt  ’s middags  bonen, bouillon, of volkorenrijst aan de kook, je gaat lekker de hort op en als je ’s avonds terugkomt is je eten gaar, klaar en warm!  Het kan met de aloude hooikist!

Vroeger behoorde het tot de standaard huisraad. De hooikist is niets meer en niets minder dan een kist met isolerend hooi (of ander materiaal). Het zorgt ervoor dat de warmte zeker 3-6 uur wordt vastgehouden, waardoor de producten op een natuurlijke wijze warm worden gehouden, zodat het proces van na wellen wordt voortgezet.

Wat kan in de hooikist?

Havermout, gort, rijst, bonen, peulvruchten, deeg en bouillon, hachee, goulash, mais, cous-cous, (pasta)saus, ’t kan er allemaal in. Je kookt de ingrediënten eerst vijf minuten in een pan met een goed sluitende deksel. Daarna kan de pan goed afgedekt in de hooikist. Na drie tot zes uur is het klaar.

  • Zorg dat de pan goed vol is, gebruik eventueel een kleinere pan.
  • Een hooikist is ook ideaal om deeg in te laten rijzen.

Hoe kom ik aan een hooikist?

In kringloopwinkels kan je  nog wel eens een hooikist vinden. Maar ze zijn ook nog nieuw te krijgen bij winkels als homemade-homegrownMaar zelf maken is natuurlijk goedkoper.  Een bestaande kist of keukenkast bouw je in mum van tijd om tot hooikist. Zorg wel dat het goed sluitend is. Voor de vulling van de kist kan je alles gebruiken dat isolerend werkt, zoals hooi, stro, opengevouwen kranten, kussen of oude dekens of een combinatie hiervan. Twee rechterhanden? Op landleven.nl vind je een gebruiksaanwijzing hoe je een ouderwetse hooikist helemaal zelf kan maken.

Van koelbox naar kookbox

Geen hooikist en ook geen zin om er zelf een te maken of te zoeken? Neem dan een koelbox die je zomers met kamperen gebruikt en vul hem met een deken/slaapzak en zet daar je pan in. De koelbox – of kookbox – sluiten en gaar laten worden. Werkt perfect en neemt weinig ruimte in! Geen koelbox? Je kan een pan ook  in een slaapzak wikkelen met ongeveer hetzelfde effect.

Koken in de thermosfles

Thermosflessen zijn fantastisch om de kooktijd drastisch te verkorten. Bonen kan je bijvoorbeeld na vijf minuutjes koken overdoen in de thermosfles (een wijd mondige trechter is aan te bevelen). Na ongeveer 15 a 16 uur in de thermosfles zijn ze klaar!

Maar ook kan je op deze wijze heel eenvoudig ’s avonds je voedzame ontbijt voor de volgende dag bereiden. Laat wat hele haver  samen met een handje rozijnen de hele nacht in een thermosfles staan. s’morgens is de haver boterzacht zacht en al wat zoet door de rozijnen, eventueel wat zout erbij, walnoten, kaneel, stevia of ander gezond zoetspul en wat citroensap en je hebt en heerlijk maaltijd van langzame koolydraten!  Stew is overigens ook goed te maken op deze manier de ‘thermostijd’ verschild dan wel……

Dit artikel om energie-, tijd-, en kostenbesparend te koken, kwam mede tot stand door tips van Rosana en Margreet. Dank!

BioBudget Chef-koks: Natasja Oehlen | Karlijn Kraan | Tanja van den Berge | Angélique Schmeinck | Annette van Ruitenburg | Alain Passard | Michiel Bussink | Arjan Smit, De Pronckheer | Puck Kerkhoven | Marion Pluimes | zuskookt biologische catering | Sonja Zonneveld: Sei-jin | Lisette Bossert | Irene van Gent | Yvette van Boven | Jonathan Karpathios: Vork & Mes | Hagedis | Jonnie Boer, De Librije | Irma Holtkamp, MLTD | Femke van den Heuvel: Vlam In de Pan | Geert Burema, restaurant Merkelbach | Jet Eikelboom | Nathan Vermunt & Pety Breugem: restaurant Karakter | Arnold Meulenbeld: restaurant Deeg | Eef en Lien | Nina Brenjo, Nina’s Kitchen | Désiree Vegter, De Bonte Tafel | Antonio Carluccio | Eric van Veluwen |

020design | Kim Ravers, Custom HeArtWork | Studio Bicker |